Afbeelding

De Kring zet grote stap op weg naar een duurzaam theater

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Theater De Kring heeft samen met twintig andere theaters en poppodia het Convenant GreenStages2020 Zuid-Nederland ondertekend. Binnen het convenant gaan 20 theaters en poppodia voor een periode van drie jaar gezamenlijk aan de slag met duurzaamheid. Na een inhoudelijk programma tekenden de deelnemers, sponsoren en maatschappelijk partners het convenant waarmee de samenwerking werd bezegeld.

Binnen het convenant, onlangs getekend door Theater De Kring uit Roosendaal, wordt duurzaamheid breed benaderd. In de beschikbare tijd komen alle relevante thema's aan de orde. Om richting te geven aan en aan te sluiten bij recente maatschappelijke ontwikkelingen zijn in totaal 5 ambities benoemd waar de komende 3 jaar door De Kring aan gewerkt gaat worden. In willekeurige volgorde zijn dit: Plastic vrij, Gasloos, Podium als voorbeeld van verduurzaming, Circulariteit (herbruikbaarheid producten en grondstoffen maximaliseren en waardevernietiging minimaliseren) en Certificering (landelijk invoeren om duurzame uitstraling te onderstrepen)

Aan de slag
Het convenant GreenStages2020 is een project voor en door de culturele instellingen. Door het uitwisselen van praktijkvoorbeelden leren de organisaties van elkaar. Belangrijk onderdeel is de nulmeting bij de start van de deelname. Deze meting maakt duidelijk waar de individuele kansen liggen voor de deelnemer, op basis van de nulmeting wordt een actieplan opgesteld waarmee de organisatie intern aan de slag kan. Tijdens de collectieve bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld, vorderingen besproken, gewerkt aan de gekozen ambitie en thema's uitgediept.

Groeien
Niet alleen de deelnemers zijn ambitieus in hun doelstellingen, ook de initiatiefnemers zien kansen: "In eerste aanleg wilden we één convenant voor heel Nederland organiseren. De reacties waren echter zo positief dat we halverwege het jaar hebben besloten op te schalen naar meerdere convenanten. In onze contacten kwam naar voren dat veel culturele instellingen graag met duurzaamheid aan de slag willen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen. Het convenant komt wat de deelnemers betreft precies op het goede moment," aldus Frans Verouden, adviseur bij Stichting Green Stages.

Bereik

Poppodia en theaters in Nederland hebben een enorm bereik. De activiteiten van de 51 bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals aangesloten poppodia werden in 2015 ruim 4,2 miljoen keer bezocht. Gezamenlijk trekken de 145 leden van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties bijna 12 miljoen bezoekers, verspreid over ruim 24.000 voorstellingen en concerten. Een evenement of voorstelling is de plek bij uitstek om een duurzame boodschap over te brengen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief