Foto: Marleen Koning

Elfjarigen krijgen Tullepetaonse opvoeding

ROOSENDAAL - Op 30 oktober gingen ze eigenlijk al officieel van start, maar tijdens het wakker zingen van de Tullepetaon op 11-11 kwamen ze voor het eerst echt in actie: Tu11epet11. Een groep van elf kinderen die allemaal elf jaar zijn. "De elfde deelnemer meldde zich aan toen de Tullepetaon net wakker was gezongen", vertelt initiatiefneemster Karin Moerkens.


Het idee voor de speciale carnavalsgroep vol elfjarigen is afkomstig van Karin Moerkens en Jolanda van Ginderen. "Mijn dochter heeft afgelopen jaar voor de elfde keer meegelopen in de kinderoptocht", vertelt Karin. "We nemen haar al sinds dat ze vier of vijf maanden was mee tijdens de optocht." Dat haar dochter voor de elfde keer meeliep, terwijl ze dit jaar elf zou worden, was voor Karin een bijzonder moment. "Elf is toch een belangrijk getal binnen de carnaval. Daarom wilde ik dit jaar elf activiteiten voor haar gaan uitzetten om haar meer te leren over de Tullepetaonse carnaval. Een soort Tullepetaonse opvoeding."

Tu11epet11

Dat idee deelde Karin met haar vriendin Jolanda van Ginderen. "Toevallig heeft Jolanda ook een dochter van elf jaar." Jolanda opperde om het idee groter te trekken en om een speciale groep op te richten voor kinderen die tijdens de 11-11-viering elf jaar oud zijn. "We hebben contact opgenomen met de Stichting Carnaval Roosendaal en zij waren eigenlijk meteen enthousiast." De twee moeders krijgen enorm veel vertrouwen en financiële ondersteuning vanuit de stichting. "Er zijn meteen dassen en vlaggen besteld, want de stichting wil dit idee ook de komende jaren doorzetten." De moeders gingen dan ook voortvarend van start en op 30 oktober hadden ze hun eerste bijeenkomst. "De kinderen hebben elkaar op deze dag leren kennen en we hebben al een paar groepsactiviteiten gehouden bij onder andere de Tullepetaon." Ook werden er vlaggen geschilderd voor de 11-11-viering en het liedje om de Tullepetaon wakker te zingen werd ingestudeerd.

Kijkje in de keuken

Tijdens de 11-11-viering mochten de kinderen van Tu11epet11 voorop lopen in de stoet van de Drie Weesgegroetjes naar de Tullepetaon. "De kinderen krijgen op deze manier echt een kijkje in de keuken van de Tullepetaonse carnaval", legt Karin uit. Tu11epet11 is dan ook opgericht om een soort verdiepingsslag te maken en om kinderen meer te leren over het ontstaan van de verschillende tradities. "Er zijn al genoeg activiteiten voor de kinderen, dus wij gaan daar geen extra activiteiten aan toevoegen. Wij proberen de kinderen echter te betrekken bij de rest van carnaval, want naast de kinderactiviteiten die ze al kennen bestaat carnaval natuurlijk uit nog veel meer. Ze komen op deze manier veel dichter bij de kern van carnaval."

Activiteiten

Zo krijgen de kinderen op 30 november les in de Tullepetaonse geschiedenis en de taal. "Maar we brengen ook een bezoek aan een bouwclub waar ze zelf mee mogen werken aan de wagen, we bezoeken een zeulband en er staat een ontmoeting met het drietal (Prins, Nar en Sjampetter) op de planning." Daarnaast gaan de kinderen nog kijken en/of meedoen met het kaokelswaree, er staat een activiteit gepland met het RAC en de kinderen gaan een carnavalsmis bijwonen. "Dat vinden de kinderen misschien niet allemaal even leuk, maar carnaval is een katholieke traditie en daar willen we ook even stil bij staan." Ook het binnenhalen van het drietal op de zaterdag van de optocht én het in slaap zingen van de Tullepetaon staan op het programma voor de kinderen van Tu11epet11. "Tijdens carnaval zelf hebben we niet echt activiteiten gepland, omdat de meeste families toch hun eigen tradities hebben en daar willen we niet tussen gaan zitten." Toch worden de kinderen wel klaargestoomd voor het Tullepetaonse carnaval en wie weet wordt één van de elfjarigen over elf jaar wel Prins, Nar of Sjampetter. "Die kans is klein, maar het kan wel een kweekvijver worden voor actieve Tullepetaonse vrijwilligers." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief