Foto: Still uit Pauw

Noortje van Lith is dé Jonge activist van 2018

ROOSENDAAL - Noortje van Lith is door het 21-maartcomité, samen met Lydia van der Kleij, uitgeroepen tot Jonge Activist van het Jaar 2018. De Roosendaalse actievoerder kreeg dit jaar landelijke bekendheid na haar brief aan Mark Rutte, waarin ze hem opriep om stappen te ondernemer tegen het plan van staatssecretaris Tamara van Ark. 


Zij presenteerde eind maart een voorstel waarbij werkgevers de mogelijkheid krijgen om mensen met een arbeidsbeperking minder te betalen dan het minimumloon. Dat schoot veel mensen in het verkeerde keelgat, waaronder de Roosendaalse Noortje van Lith. Zelf zit Noortje in een rolstoel en lijdt aan de ontwikkelingsstoornis cerebrale parese. 

Vechten

Haar ongenoegen over dit voorstel schreef ze in een brief aan minister-president Mark Rutte. "Niet alleen ik, maar velen anderen met een beperking schrokken nogal van het bericht dat u ermee akkoord gaat dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen en dat wij minder aanspraak kunnen maken op een pensioen", stelde Noortje in haar brief. "Ik zou er zeer veel moeite mee hebben om onderbetaald te worden vanwege mijn beperkingen, ik moet namelijk al vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen en dan wordt mij het recht op een goed betaalde baan en een goed pensioen ontnomen."

Petitie

Vanuit het hele land kreeg Noortje bijval, onder andere van Amber Bindels (28). Zij is één van de initiatiefnemers van de Petitie Wij staan op. Middels de petitie willen de initiatiefnemers het kabinet oproepen om met een eerlijke oplossing te komen voor gelijkwaardige behandeling met salaris, pensioen en/of uitkering. "Er zijn ook mensen met een beperking die net zo productief zijn als een werknemer zonder beperking en misschien zelfs wel meer, omdat wij bewijsdrang hebben. We moeten namelijke continu vechten voor onze rechten", aldus Noortje.

Strijdbaar

Inmiddels is de staatssecretaris met een nieuw voorstel gekomen, maar ook daar heeft Noortje haar twijfels bij. Daarom is ze medio november een nieuwe petitie gestart: Verander de participatiewet! "Omdat er nog steeds veel mensen langs de kant staan is het zinvol om de participatiewet aan te passen en te zorgen dat iedere gemeente dezelfde regels hanteert. Op dit moment krijgen zowel werknemer als werkgever steeds met andere regels te maken. Dit maakt het ontzettend ingewikkeld en zorgt bovendien voor kansongelijkheid omdat de ene gemeente andere regels hanteert dan de andere gemeente. Daarom roepen wij u op: pas de regels aan en zorg ervoor dat iedereen dezelfde kansen kan krijgen in elke gemeente." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief