Afbeelding
Foto: Jurre Kluin

Culturele organisaties zijn dementievriendelijk

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Voor de meeste mensen is een bezoekje aan het theater niet zo ingewikkeld. Voor mensen die lijden aan dementie kan een bezoek aan het theater echter een stuk lastiger zijn. Zo kunnen zij moeite hebben met gewone handelingen, zoals betalen, de weg vinden in het pand en ga zo maar door. Schouwburg de Kring heeft daarom alle medewerkers opgeleid om mensen met dementie zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Voorzitter van Alzheimer West-Brabant, Ad Vos, heeft afgelopen dinsdag tijdens een speciale eindejaarsbijeenkomst een certificaat en keurmerk mogen uitreiken aan zowel Theater De Kring, als aan Erfgoedcentrum Tongerlohuys, brasserie Over de Tong en Cultuur Compaan. Een aantal medewerkers van deze culturele organisaties hebben met succes deelgenomen aan de training Samen Dementievriendelijk. "Voor mensen met dementie is het bijzonder fijn als zij hulp krijgen en vooral begrip voor hun situatie ondervinden." Mede dankzij de gevolgde training zijn medewerkers van deze organisaties in staat deze service te verlenen.

Trainingen

Bijzonder is dat Theater De Kring één van de eerste theaters in Nederland en het eerste theater in Noord-Brabant is die het predicaat Dementievriendelijk mag voeren. "Om voor het keurmerk Dementievriendelijk in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Zo moeten de medewerkers van de organisaties eventuele signalen van dementie bij bezoekers kunnen herkennen en weten hoe hier mee om te gaan." De training van Janne Brooijmans en Ruud van den Eeden sloot hier dan ook naadloos op aan. Tijdens een op maat-training werden praktijksituaties nagebootst en handvatten aangereikt hoe mensen met dementie te herkennen, ermee om te gaan en met ze te communiceren. Als leidraad hierbij gelden de tien signalen van dementie.

Dementievriendelijk

Het resultaat van deze trainingen is dat de medewerkers beter kunnen handelen en anticiperen op mensen met dementie. Een positieve ontwikkeling volgens Alzheimer Nederland en daarom werden afgelopen dinsdag dan ook het keurmerk en het daar bijhorende vignet uitgereikt. Het vignet wordt op de toegangsdeur bevestigd, zodat iedereen ziet dat het hier om dementievriendelijke organisatie gaat. "Daarmee geven deze culturele organisaties aan dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen."

Speerpunt
Steeds meer instellingen, winkels, banken, etc. willen dementievriendelijk zijn en laten hun medewerkers de training Samen dementievriendelijk volgen. Zij worden daartoe aangespoord door de Provincie Noord-Brabant die dementiezorg tot speerpunt heeft benoemd en Alzheimer Nederland die als belangenbehartiger opkomt voor belangen van mensen met dementie en hun mantelzorgers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief