Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kinderen spelen met én leren meer over water

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Dertig kinderen uit groep 7/8 van basisschool de Zilverlinde zijn vrijdagochtend aan de slag gegaan met water. Niet alleen werd er gespeeld met water, de kinderen kregen ook een rondleiding door de watertentoonstelling en er werden vraagstukken rondom water besproken, zoals: wat kunnen we op school doen met regenwater?

De klas werd opgedeeld in vier groepjes en iedere tafel moest een watervraagstuk proberen op te lossen. Hoe kunnen we water besparen, hoe kunnen we iets doen tegen rioolvervuiling, hoe kunnen we onszelf beschermen tegen wateroverlast en wat kunnen we doen met het regenwater op school? De kinderen werden geholpen door onder andere Björn Rommers (Jeugdraad) en Steg Snelders (Brabantse Delta), maar ook wethouder Inge Raaijmakers dacht mee met de kinderen.

Oplossingen

Hoewel het niet de simpelste vraagstukken zijn, dachten de kinderen goed mee over mogelijke oplossingen. "We kunnen al het regenwater opvangen en dan aan het eind van het schooljaar een groot watergevecht houden", opperde één van de kinderen. Een ander wilde het regenwater gebruiken om wc's door te spoelen en weer een ander wil een waterrad installeren op school om daarmee energie op te wekken. Bij de tafel die zich boog over het besparen van water werden suggesties geopperd, zoals: een glas water gebruiken bij het tanden poetsen, in plaats van de kraan te laten lopen. Zelf afwassen in plaats van de vaatwasmachine gebruiken en water uit een bad gebruiken om planten water te geven. "Dit waren hele moeilijke vragen, maar wat een goede oplossingen", stelde wethouder Raaijmakers. "Ik neem deze oplossingen mee naar het gemeentehuis en ik hoop dat we allemaal iets zuiniger omgaan met het water."

Björn Rommers (links) en wethouder Inge Raaijmakers (rechtsonder) begeleidden de kinderen


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief