TU11epet11! helpt bouwclub met bouwen
TU11epet11! helpt bouwclub met bouwen Foto: Elles Jansen

Tu11epet11! bouwt mee aan carnavalswagen

Door: Elles Jansen Algemeen

ROOSENDAAL – Nog enkele weken en onze stad verandert weer van naam in Tullepetaonstad en barst het feestgedruis los. Op 11 november was er al een voorproefje en werd ook de nieuwe carnavalsgroep TU11epet11! opgericht, bestaande uit elf leeftijdsgenoten die aan elf carnavalsactiviteiten deelnemen. Zaterdag bestond de vierde activiteit uit een bezoekje aan bouwclub We Zen Wir de Leste. De jongens en meisjes maakten kennis met alle technieken en wie weet worden zij de nieuwe aanwas waarnaar de bouwclubs op zoek zijn.

"Tijdens de open dag vorig jaar bij de bouwclub kreeg ik het idee om TU11epet!! op te richten", vertelt Karin Moerkens wiens dochter Katootje op 11 november 11 jaar was. Al snel vond ze haar partner in crime bij Jolanda van Ginderen, eveneens moeder van een 11-jarige spruit. "Het is zo leuk om deze groep kinderen op deze manier kennis te laten maken met het carnavalsfeest en alles wat er bij komt kijken"

Bouwclub

Direct bij binnenkomst van de grote bouwhal aan de Kuisel staan een vijftal jongens en meisjes aan een hoge tafel foam uit te snijden. Alles zit onder het fijne statische goedje maar de kinderen lijken er geen last van te hebben. Katootje is bezig oortjes op een dierenkop vast te maken met satéprikkers. De prikkers zijn te lang en worden zichtbaar in de uitgeholde ogen. Ze lost het probleem direct op. "Dat is zo leuk hier in de bouwclub", vertelt Joost Lambrechts, voorzitter van bouwclub We Zen Wir de Leste. Iedereen leert van elkaar. Joost is voor het elfde jaar voorzitter en laat trots de bouwtekening zien die wederom is ontworpen door Karel Schrooyen. "Het is zijn 105e wagen!"

Rood-Groen

Het thema van de wagen is 'Rood en Groen is (Pap) boerenfatsoen; 50 tinten rood en groen, daar is het bij ons om te doen'. In de bouwtekening zijn 50 spreuken over rood en groen verborgen waarbij de baby bijvoorbeeld rode oortjes heeft die aan de achterkant groen zijn. De Boer is het bewegend kopstuk van de 25 meter lange wagen en is 8 meter hoog. "Alles is demontabel vanaf een hoogte van 4 meter", legt Joost uit "anders kunnen we niet onder viaducten door als we ons verplaatsen voor de overige optochten waar we meedoen (Wouwse Plantage, Halsteren, Hoogerheide en Wouw). De bouwers liggen in tegenstelling tot vorig jaar goed op schema. "Dat komt doordat we dit jaar voor het eerst alles tegelijk maken in plaats van eerst de constructie en daarna de vorm, foam, plakken en schilderen. We maken nu één onderdeel van de wagen in zijn geheel en gaan dan naar het volgende."

Knutselen

De kinderen mochten zaterdag om 14.11 uur eerst meehelpen met plakken en verven aan de grote wagen. "Thuis werk ik aan een wagen voor de kinderoptocht", vertelt Yarno en ik help mijn broertje als hij voor school moet knutselen. Dus toen mijn moeder deze oproep zag in de Bode heb ik me gelijk aangemeld." Hij is bezig met het verven van een enorme rode één. De elf kinderen gaan helemaal op in de creaties die ze maken, sommigen zijn onderdeel van de wagen maar ze mochten ook eigen ontwerpen maken om mee naar huis te nemen. Het was een zeer geslaagde middag. "Hopelijk zijn er kinderen bij die in de toekomst lid zullen worden van een bouwclub", lachen Karin, Jolanda en Joost. Ook volgend jaar zal er weer een nieuwe TU11epet11! worden opgericht want je mag alleen meedoen als je 11 bent.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief