Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

De Witte Roos brengt literatuur naar de mensen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - W.F. Hermans, Gerard Reve, Remco Campert, Kluun en Ilja Leonard Pfeiffer. De grootste namen uit de wereld van de literatuur zijn de afgelopen jaren in Roosendaal geweest om te vertellen over hun nieuwste boeken. Het organiseren van deze inspirerende literaire middagen en avonden is al die tijd in handen geweest van de stichting De Witte Roos die dit jaar haar 25 jarig bestaan viert. Ook dit jaar presenteren zij weer een literair programma voor jong én oud.

De Witte Roos werd 25 jaar geleden opgericht door Ruud Verstraaten (Het Verboden Rijk) en Tjitske de Hey (directeur van de bibliotheek). "Er was destijds een literaire leemte", vertelt Verstraaten. "Zelf begon ik destijds met de boekhandel en Tjitske begon vers en vol energie aan zijnhaar werkzaamheden bij de bibliotheek. Beiden waren we vol passie bezig met boeken en dus ook literatuur." De twee begonnen stichting De Witte Roos om het lezen van literatuur te bevorderen met onder andere literaire middagen en avonden. Marcel Möring, winnaar van de AKO Literatuurprijs 1993, was in 1994 de eerste gast. Er kwamen zo'n 350 bezoekers op af. Daarna werd meteen grof geschut ingezet: W.F. Hermans, Gerard Reve, Jan Wolkers en Remco Campert. Allemaal kwamen ze langs om de bezoekers kennis te laten maken met literatuur. "Gerard Reve kwam eigenlijk nergens meer, maar Ruud wist het toch voor elkaar te krijgen", vertelt bestuurslid Kees Vermeeren.

Unieke avonden

In de afgelopen 25 jaar zijn er volgens Vermeeren minstens tweehonderd literaire activiteiten georganiseerd door de stichting. "We proberen ieder jaar zes avonden te organiseren, maar in het verleden hebben we daarnaast ook andere activiteiten georganiseerd." De literaire avonden werden in De Kring gehouden, in Zaal Parrotia, het Verkadehuis of bij de Moriaan. "Wij waren 25 jaar geleden echt de eerste in de regio die hiermee begonnen, dat was uniek. Je kon een handtekening krijgen van W.F. Hermans, dat wilde iedereen. De Witte Roos was vanaf het begin dan ook een groot succes, de avonden werden bezocht door honderden liefhebbers van literatuur", vertelt Verstraaten.

Ontlezing

"Helaas is de belangstelling momenteel heel wat minder. Wellicht is er minder behoefte om schrijvers te ontmoeten en er wordt sowieso minder gelezen." De afgelopen 25 jaar is er sprake geweest van ontlezing en digitalisering. "De bibliotheek heeft als core-business niet meer het uitlenen van boeken, dat zegt veel over de tijd van nu." Daarnaast zijn er volgens de twee heren de afgelopen jaren veel meer activiteiten bijgekomen, zoals concerten en optredens van bandjes in cafés. "We proberen de jeugd nog steeds naar onze schrijversavonden te trekken, maar we hebben het gevoel dat mensen ons niet altijd weten te vinden." Daar moet de komende jaren verandering in komen. "De verkoop van boeken is weer aan het stijgen en dat geeft weer moed." Toch blijft het soms een kwestie van geluk. Er worden nog steeds grote namen geboekt, denk aan een Ilja Leonard Pfeiffer, Dimitri Verhulst, Daan Heerma van Voss en Jan Brokken. "Maar, dan hoop je toch dat de geboekte schrijver net een week voor de literaire avond bij De Wereld Draait Door aanschuift, want dat levert veel meer kaarten op."

Breed programma

Om een breder publiek aan te trekken worden er ook non-fictie avonden gehouden. "Zo hebben we journalisten, historici, biografen en sociologen geprogrammeerd." De avond met Joris Luyendijk die vertelde over zijn boek 'Dit kan niet waar zijn' werd massaal bezocht. "Dit jaar hebben we ook een mooi programma met op 5 februari dichteres Ellen Deckwitz met de oud-stadsdichters van Roosendaal." Op 12 maart komt de Roosendaalse socioloog Mark van Ostaaijen, op 26 maart schuift Esther Gerritsen aan, op woensdag 3 april komt Ilja Leonard Pfeiffer vertellen over zijn 'Grand Hotel Europa' en op 30 oktober is er een speciale avond met gemeentearchivaris Joss Hopstaken over 75 jaar bevrijding van Roosendaal. Last but not least is op 7 november de avond met Jan Brokken.

Vriend worden

Een avond van de Witte Roos bezoeken of vriend worden van stichting De Witte Roos? Kijk voor meer informatie op www.dewitteroospresenteert.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief