Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Stichting Cultuurhuis Bovendonk is een feit

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Het wordt nog hard werken om de verschillende verenigingen uit het Mariadal voor 1 juli te laten verhuizen naar het oude Da Vinci College aan Bovendonk. Dat stelt oud-burgemeester en kwartiermaker Michel Marijnen. Toch zijn de afgelopen tijd de nodige stappen ondernomen, zoals het oprichten van één gezamenlijke vereniging, een stichting én er zijn afspraken gemaakt met de wethouder.

De verhuizing van de verschillende verenigingen van het Mariadal en het Essentgebouw (Theaterhuis) speelt al heel lang. Toen eenmaal bekend werd dat de verenigingen mogen verhuizen naar Bovendonk, werd Michel Marijnen (voorzitter van Tiuri) door de gemeente gevraagd om kwartiermaker te worden. "Nu is het zaak om met zestien verenigingen samen te gaan wonen én vooral samen te werken." Was Marijnen met 'zijn' vereniging liever in het Essentgebouw gebleven? Ja, dat wel. "Maar", zegt hij, "al zeven jaar krijgen we te horen dat we eruit moeten en daarna dat we toch kunnen blijven zitten. Nu hebben we duidelijkheid en als het goed is ook zekerheid, dus we zijn hier wel ongelooflijk blij mee."

Voorwaarden

De verenigingen uit het Essentgebouw en die uit het Mariadal moeten het komende jaar verhuizen naar het oude Da Vinci College. De gemeente heeft daarbij twee voorwaarden meegegeven. Het beheer van het gebouw moet buiten de gemeente om gebeuren en er moet een meerwaarde zitten in het verenigen van deze verenigingen, oftewel er moet samenwerking plaatsvinden. "Dat gebeurt hier in het Theaterhuis al. Er worden spelers uitgewisseld, decors en we maken gebruik van dezelfde repetitieruimtes." De komst van verenigingen uit het Mariadal, zoals de Heemkundekring en filmclub ERSA biedt volgens Marijnen nieuwe kansen voor samenwerkingen.

Stichting
Hoe die samenwerkingen er precies uit gaan zien, dat zal later blijken. "Dat is pas relevant als we allemaal in het gebouw gevestigd zitten." Marijnen is nu in ieder geval zover dat er een officiële stichting is opgericht die het pand gaat beheren: Stichting Cultuurhuis Bovendonk. In het bestuur zit onder andere Geert van de Horst (oud-Rabobank), maar ook Leo de Jaeger (oud-wethouder en fotograaf), Peter van 't Hof (oud-ambtenaar) en Wim v.d. Bergh (oud-medewerker Stadtlander). "Die club is vorige week enthousiast van start gegaan en met die club hebben we afgelopen vrijdag een heel goed gesprek gehad met wethouder Toine Theunis", vertelt Marijnen.

Verantwoordelijkheid

Daar werd verder de diepte ingegaan als het gaat om het beheer van het gebouw. "Voor ons is het heel belangrijk om te weten: Wie gaat wat doen? Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het schilderwerk en wie gaat het gebouw duurzaam maken?" Daarnaast ging het bestuur in gesprek met de wethouder over zaken zoals de financiering omdat de verenigingen wel huur moeten betalen, maar daar zitten wel grenzen aan. Ook de staat van het gebouw werd besproken én hoelang de verenigingen mogen blijven in het gebouw. "In principe is afgesproken dat we er voor onbepaalde tijd mogen blijven, tenzij de wethouder met een nog betere oplossing komt."

Theater

De komende tijd gaat Marijnen verder met het opzetten van een vereniging die toe gaat ziet op de onderlinge samenwerking. "Het is een heel leuk gebouw met hele brede gangen en veel ontmoetingsplekken. Ik wil er echt voor zorgen dat het een gebouw wordt waar reuring is. Het moet niet zo worden, dat alle verenigingen de deuren constant dicht en op slot houden." Zo ziet Marijnen het al voor zich dat bijvoorbeeld de modelspoorbouwvereniging dingen tentoon kan stellen in de gezamenlijke ruimtes. "En ik zou er graag een soort Vestzaktheater openen, waar voorstellingen en lezingen gegeven kunnen worden." De verenigingen uit het Mariadal moeten in principe voor 1 juli verhuizen naar Bovendonk. "Maar we moeten keihard werken om dat in orde te maken." Later zullen ook de verenigingen uit het Essentgebouw aansluiten.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief