Leerlingen uit Roosendaal en Antwerpen tijdens een nagespeelde Conferentie Energietransitie in het oude Raadhuis van Roosendaal
Leerlingen uit Roosendaal en Antwerpen tijdens een nagespeelde Conferentie Energietransitie in het oude Raadhuis van Roosendaal Foto: Claudia Koole

Energietransitie onder de loep bij leerlingen

Door: Claudia Koole

ROOSENDAAL - In het oude Raadhuis van Roosendaal werd onder begeleiding van de Belgische Vereniging Verenigde Naties (VVN) een Conferentie Energietransitie gehouden vanuit het Uitwisselingsproject Wereldwijs. Leerlingen van het Norbertuscollege Roosendaal en de Sint-Ludgardisschool Antwerpen, uit het UNESCO-scholennetwerk, vertegenwoordigden de rollen van verschillende landen als lidstaten van de Verenigde Naties. Financiering, energieoplossingen, natuurrampen en zelfs de muur van Donald Trump kwamen aan de orde.

Voordat de conferentie begon sprak directrice Marieke van der Hurk van het Norbertuscollege Roosendaal alle leerlingen toe. "We zien de desastreuze gevolgen in de documentaire Midway van Chris Jordan. De dode albatrossen hebben alleen maar plastic in zich. We kunnen ook op microniveau wat doen. Dat betekent minder vlees eten, niet hard rijden, minder vliegen, minder plastic afval. Maar hoe houdbaar zijn de afspraken? Het is een complex probleem op wereldniveau. Hoe kunnen we tegemoetkomen aan de energiebehoefte? En hoe bewaren we de aarde voor het nageslacht?"

Aardgas

De focus tijdens de conferentie is energietransitie. Simon Herteleer van VVN: "Wij begeleiden dit project en geven workshops. We hebben hiervoor een toolkit ontwikkeld. Het wetenschappelijk onderzoek van leerlingen in België en Nederland kent een voortrekkersrol." Multilaterale overeenkomsten tussen verschillende landen worden besproken. De vertegenwoordiging van Nigeria uit: "Als we terug moeten naar aardgas overleven we het niet." De vertegenwoordiging van de Verenigde Arabische Emiraten heeft hiervoor een oplossing. "De winst van het aardgas moet geïnvesteerd worden in groene energie."

Schulden

De Verenigde Staten (VS) weet waar hun zwakte ligt. "Wij hebben veel schulden. Wij kunnen niet alles investeren en moeten eerst onze schulden betalen." De vertegenwoordiging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) speelt hier handig op in. "Wij zijn bereid om leningen te verstrekken. Landen met schulden die groene investeringen willen doen, aan hen kunnen schulden worden kwijtgescholden." Hier doelt het IMF primair op ontwikkelingslanden. De VS komt nog met een ander detail op de proppen: "Wij hebben schulden door natuurrampen zoals bosbranden en aardbevingen. Dat komt door andere landen." Dit valt niet goed bij de vertegenwoordiging van Duitsland.

Sfeer

"Jullie hebben het over schulden, maar er kan wel een muur worden gebouwd." Frankrijk komt met een oplossing: "Wij willen een pact sluiten met de VS om samen te gaan werken in het opwekken van energie waardoor de schulden minder worden." De sfeer wordt ietwat grimmiger tijdens de conferentie waarbij de vertegenwoordiging van Marokko de boel sust. "We moeten ons niet zo vijandig opstellen." Denemarken maakt zich zorgen over de natuurrampen die zullen toenemen wat wordt beaamd door een vertegenwoordiging van Greenpeace die ook aanwezig is bij de Conferentie Energietransitie.

Zero waste

De leerlingen van het Norbertuscollege en Sint-Ludgardisschool slaan zich goed door de conferentie heen. Hun Uitwisselingsproject Wereldwijs kende meer onderdelen tijdens een driedaagse samenkomst. Zij gingen o.a. langs bij SUEZ ReEnergy in Roosendaal waar ze een rondleiding kregen. Zo kregen ze meer inzicht in hoe afval te recyclen waarbij oude materialen weer herbruikt kunnen worden voor nieuwe producten en hoe grondstoffen van de aarde gespaard kunnen worden voor de toekomst. Na de rondleiding kregen de leerlingen een nieuwe opdracht om, tijdens een zero waste challenge, duurzaam te gaan inkopen en koken op het Da Vinci College in Roosendaal die hun praktijkkeukens beschikbaar hebben gesteld voor dit uitwisselingsproject tussen leerlingen uit Roosendaal en Antwerpen. Het uitwisselingsproject sluit aan bij de wereldwijde Agenda 2030 waaraan Nederland en België zich hebben gecommitteerd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief