Het afgelopen jaar zijn er 74 Startersleningen afgegeven
Het afgelopen jaar zijn er 74 Startersleningen afgegeven

Eén miljoen extra voor Startersleningen

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Inwoners van de gemeente Roosendaal die hun eerste huis willen gaan kopen, kunnen ook dit jaar weer gebruikmaken van de Starterslening. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt er weer extra geld in het potje gestopt. Daarnaast wil de gemeente starten met de Verzilverlening.

De gemeente Roosendaal werkt al sinds 2010 met de Starterslening, waardoor het voor starters mogelijk wordt om -op een verantwoorde manier- net iets meer te lenen dan een bank je wil geven. In de eerste drie jaar hoef je hiervan nog niets af te lossen. In de gemeente Roosendaal wordt gretig gebruikgemaakt van deze lening en daarom werd in 2018 besloten om één miljoen euro extra in het potje te stoppen. Daarnaast kwam er ook één miljoen euro vrij door terug ontvangen rente en aflossingen. In totaal pompte de gemeente dus twee miljoen euro in de pot voor Startersleningen.

Aanvragen

"Tot en met 31 december 2018 zijn er voor dit budget 81 aanvragen ontvangen, waarvan er 74 zijn toegekend. Voor 2019 zijn er met het restbudget van 2018 tot en met medio februari nog eens 12 aanvragen in behandeling genomen." Maar, het potje begint nu weer ver op te raken en daarom wil de gemeente Roosendaal wederom één miljoen euro in de pot van Startersleningen stoppen. "Ook voor 2019 is de verwachting dat een budget van 2 miljoen nodig zal zijn om aan de vraag naar startersleningen te kunnen voldoen. De te verwachten terug te ontvangen rente en aflossing zal net als in 2018 rond de 1 miljoen uit komen. Hiermee lijkt een aanvulling van het budget met 1 miljoen toereikend voor 2019." Zo worden starters weer in de gelegenheid gesteld om een woning te kopen.

Verzilverlening

Daarnaast wil de gemeente Roosendaal gaan starten met de Verzilverlening. Dit is een nieuwe lening die vanuit het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse
Gemeenten (SVn) wordt aangeboden. "Met deze leningsvorm kan de overwaarde van de eigen woning gebruikt worden voor maatregelen aan de eigen woning op het gebied van levensloopbestendigheid, duurzaamheid en veiligheid." Daarnaast kan dit geld ook als bijdrage geschonken worden aan een kind voor de aanloop van diens eerste woning. Daarmee krijgen jongeren, naast de Starterslening, een extra financieringsmogelijkheid voor hun woning.

Stimuleringsregeling

Naast deze twee leningen biedt de gemeente Roosendaal via SVn ook de Stimuleringsregeling aan. Met de stimuleringslening kunnen woningeigenaren een lening met gunstige voorwaarden aanvragen voor het treffen van maatregelen aan de eigen woning op het gebied van levensloopbestendigheid, duurzaamheid en veiligheid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief