Jolanda haalt zoveel mogelijk geld op  voor Villa Joep FOTO REMKO VERMUNT
Jolanda haalt zoveel mogelijk geld op voor Villa Joep FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Jolanda loopt 500 kilometer voor goede doel

ROOSENDAAL - Jolanda Nieuwlaats weet als geen ander hoe belangrijk het is om geld in te zamelen voor het goede doel. Ruim vier jaar geleden werd er door familie, vrienden en (on)bekenden ruim 128.000 euro opgehaald voor de behandeling van haar zoontje Pepijn. Nu gaat ze zelf op pad om geld in te zamelen. In 18 dagen tijd gaat ze vijfhonderd kilometer lopen voor Villa Joep.


Jolanda Nieuwlaats is de moeder van Stoere Pepijn. De inmiddels zevenjarige Pepijn uit Roosendaal kreeg op jonge leeftijd te maken met neuroblastoomkanker, een zeldzame vorm van kinderkanker. Na een lange reeks van chemokuren, bestralingen en een stamceltransplantatie in Nederland mocht Pepijn naar de Amerikaanse stad Philadelphia voor immunotherapie. In vijf maanden tijd werd 128.073 euro opgehaald met behulp van honderden verschillende acties. Het geld bood een buffer aan het gezin voor verblijfs- en reiskosten en voor het geval er onverhoopte kosten op zouden duiken, zoals bijvoorbeeld een langer verblijf in Amerika.

Stoere Pepijn

Inmiddels maakt Pepijn het goed. Hij zit in de derde klas en hoewel hij iedere zes maanden op controle moet komen is hij nog altijd 'schoon'. "We merken heel weinig van dat 'ie ziek is geweest. Het is een hele vrolijke jongen en hij doet het super. Hij zit zelfs op atletiek. Helaas geldt dat niet voor alle kinderen", vertelt Jolanda Nieuwlaats. "Per jaar wordt deze zeldzame vorm van kanker bij ongeveer dertig kinderen geconstateerd in Nederland en omdat het zo'n kleine groep is, wordt er weinig onderzoek naar gedaan." Van de kinderen die tegelijk met Pepijn in behandeling waren, zijn er inmiddels negen overleden. "Dat doet je veel als ouders. Omdat het om zo'n kleine groep gaat, zijn we eigenlijk één grote neuroblastoomfamilie."

Wandelen

Toch lukt het Jolanda het laatste jaar steeds meer om de ziekte van haar zoon los te laten. "Ik ben er nu niet meer iedere dag mee bezig. Het is wel rustiger geworden." Toch kan Jolanda het niet helemaal loslaten en daarom besloot ze in januari van dit jaar om 500 kilometer te gaan wandelen voor het goede doel. "Sommige mensen beklimmen de Kilimanjaro of de Mont Ventoux, maar ik wilde iets dichterbij huis. Zodat ik ook dichtbij mijn gezin ben." Daarom besloot Jolanda van het noorden naar het zuiden van Nederland te gaan lopen, het zogenaamde Pieterpad van Pieterburen tot aan de Sint-Pietersberg, "Ik heb eigenlijk geen ervaring met lopen, maar ik ben meteen actief gaan trainen." Jolanda ging naar een fysiotherapeut, liet speciale zooltjes opmeten en probeert nu ieder vrij uurtje een goede wandeling te maken. "Op 1 mei vertrek ik en dan probeer ik binnen achttien dagen over de finish te komen." Op rustige dagen loopt Jolanda 16 kilometer en op de lange dagen loopt ze zo'n 37 kilometer. "Ik heb een hele dag om erover te doen, dus dat moet wel lukken." Hoewel ze het traject grotendeels alleen gaat afleggen, sluiten er soms wel wat familieleden, collega's en vrienden aan. "En in de weekenden komt mijn man met Pepijn en z'n grote broer Thijmen. Dan proberen we er ook echt een uitje van te maken."

Villa Joep

Hoewel het waarschijnlijk een zware tocht gaat worden, heeft Jolanda er wel erg veel zin in. Uiteindelijk hoopt ze natuurlijk niet alleen de finish te halen, maar vooral ook een mooi geldbedrag opgehaald te hebben voor Villa Joep. Met deze stichting kwam Jolanda al in contact in de tijd dat Pepijn nog onder behandeling was. "Het geld dat zij inzamelen gaat naar onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker, zodat er uiteindelijk geen kind meer eraan komt te overlijden", vertelt Jolanda. "Maar, Villa Joep heeft ons destijds ook heel erg gesteund." Jolanda hoefde dan ook niet lang na te denken over het goede doel. "Ik hoop zo'n vierduizend euro op te halen voor onderzoeken, maar alles is mooi meegenomen." Inmiddels staat de teller al op ruim 3100 euro. Je kan nog doneren via de website www.villajoep.nl en ga dan naar 'Doe mee, start een actie' en zoek dan op Kom in actie voor Villa Joep. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief