Samen met twee kinderen mocht de wethouder de beelden onthullen FOTO REMKO VERMUNT
Samen met twee kinderen mocht de wethouder de beelden onthullen FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Omphale en Hercules terug in het park

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Wethouder Toine Theunis heeft afgelopen donderdag, samen met de elfjarige Rónán en zevenjarige Kery, twee beelden onthuld in het Emile van Loonpark. Na een lange tijd van afwezigheid zijn de werken Hercules en Omphale teruggeplaatst op hun sokkels bij de vijver van het park.

"Ze staan er weer", begon wethouder Toine Theunis bij het onthullen van de beelden. "Het heeft een lange tijd geduurd. Ze hebben hier lang gestaan, ze hebben lang in het water gelegen en nu zijn ze er eindelijk weer", vatte Theunis de geschiedenis van de twee beelden kort samen. Het was oud-wethouder Hans Verbraak die zich hard heeft gemaakt voor het laten restaureren van de beelden. Jaren geleden zijn de beelden van hun sokkel gegooid en in het water beland. Oud-wethouder Verbraak besloot de beelden uit het water te halen en te laten restaureren.

Correcte weergave

"Toen ik Omphale in het depot zag liggen, keek ik naar twee pallets met allerlei stukken", vertelt restaurateur Raymund Bervoets die in april 2018 aan de slag ging met de klus. "Ze lag zo gedraaid dat je er eigenlijk niets van kon zien. Het was echt geen zicht." Zo miste ze haar rechterbeen, de knuppel die ze vasthield, haar hoofd was losgeslagen van haar romp, haar linkerarm was weg en daarnaast was het beeld enorm vervuild en beschadigd. Het restaureren van Omphale was dan ook een hele klus. De beelden zijn volgens Bervoets rond 1972 al een keer van hun sokkel gegooid. Destijds zijn de beelden amateuristisch gerestaureerd, waardoor hij voor een correcte weergave van de beelden op zoek moest naar foto's van voor 1972.

Ansichtkaart

"Uiteindelijk heb ik één foto kunnen vinden op een ansichtkaart, waar Omphale heel klein op stond. Gelukkig heb ik later in het onderzoek een beeld ontdekt en dit beeld was daarop geïnspireerd." Op basis daarvan kon Bervoets onder andere de stand van haar been bepalen en de manier waarop ze de knuppel vasthoudt. "Ik denk dat ik hiermee goed in de buurt kom van het origineel dat vermoedelijk uit 1780 stamt." De restauratie van Hercules ging een stuk makkelijker, omdat bij hem alleen z'n hoofd ontbrak. "We zijn de beelden eerst gaan reinigen, daarna gingen we boetseren, mallen maken en tussentijds hebben we verschillende proefjes gedaan." In december waren de beelden klaar, maar vanwege de vorstperiode is gewacht tot afgelopen week om de beelden terug te plaatsen.

Vandalisme

Nu is het alleen hopen dat de beelden niet weer beschadigd worden. "We hebben de beelden in ieder geval voorzien van een anti-graffitilaag en er worden speciale prikkende bosjes rondom de beelden geplaatst. Dat moet een remmende werking hebben." Daarnaast is het Emile van Loonpark onlangs aangepakt zodat het een open uitstraling heeft. "Zo is er meer toezicht, waardoor er minder vandalisme plaats kan vinden", vertelt Bervoets.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief