Tentoonstelling Nispen Inspireert! 2016. FOTO C. UITDEWILLIGEN
Tentoonstelling Nispen Inspireert! 2016. FOTO C. UITDEWILLIGEN Foto: C. Uitdewilligen

Creatieve en oud Nispenaren gezocht voor expositie tijdens Nispen Inspireert

Sport en vereniging

NISPEN - In de weekenden van 7-8- en 14-15 september organiseert Stichting Cultureel Nispen een nieuwe editie van het festival Nispen Inspireert! Deze keer is er gekozen voor het thema ‘De Kunst van Vrijheid’. Rond dit thema zal er wederom een expositie van Nispense kunstenaars georganiseerd worden in de kerk, aangevuld met een randprogramma met onder meer zang, muziek, erfgoed, enz. op verschillende locaties in Nispen.

Deelnemers gevraagd

De stichting nodigt alle Nispenaren en oud-Nispenaren uit om deel te nemen aan de expositie in de kerk. Het wordt op prijs gesteld als de deelnemers de komende maanden aan de slag zouden willen gaan om een nieuw kunstwerk dat te maken dat aansluit bij het thema. Maar iedereen kan ook deelnemen met ouder werk dat nog niet eerder te zien is geweest tijdens Nispen Inspireert!

Alle kunstvormen zijn welkom: schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, keramiek, textiele werkvormen, fotografie, film, literatuur enz. Om zoveel mogelijk geïnteresseerden de mogelijkheid te geven om te kunnen exposeren, de beperkte beschikbare ruimte en om een mooie afwisselende tentoonstelling te hebben, mag iedere deelnemer maximaal drie werken inleveren.

Aanmelding

Aanmelden voor deelname aan de expositie kan tot uiterlijk 7 juni en wel via st .Cultureel Nispen P/A Dorpsstraat 26, 4709 AC Nispen, tel. 0165-365 210 of via het e-mailadres nispeninspireert@gmail.com. Ook voor nadere informatie kan met deze persoon contact worden opnemen.

Hulp altijd welkom

Om van Nispen Inspireert! ook in 2019 weer een succes te maken, kan de stichting altijd hulp gebruiken. Dit geldt ook voor de expositie. Bijvoorbeeld bij het opbouwen en inrichten van de tentoonstelling, surveilleren tijdens de openingsuren enz. Indien iemand daar belangstelling voor heeft kan ook contact worden opgenomen met bovengenoemde persoon.

Stichting Cultureel Nispen hoopt op veel positieve reacties!

Toelichting op het thema

Leven in vrijheid lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. De Nispenaren hebben dit zelf ervaren tijdens de periode van de Tweede Wereldoorlog. De strijd die geleverd moest worden om de vrijheid te herwinnen, vergde ook in ons dorp menselijke offers en bracht verwoesting met zich mee. Volgend jaar het 75 jaar geleden dat voor Nispen na de bezetting van 1940, de vrijheid kwam en dit jubileumjaar is een passende aanleiding om stil te staan bij de bevrijding en vrijheid. Want wie nieuws- en krantenberichten volgt weet dat ook in deze tijd vrijheid op tal van manieren en in tal van landen onder druk staat.

Beoefenaars van kunst hadden en hebben op sommige plaatsen nog steeds te maken met de onvrijheid om actief te zijn. Niet voor niets dat in een land als Duitsland de vrijheid van kunst als een recht in de grondwet is opgenomen. En uiteindelijk maak je als kunstbeoefenaar gebruik van de artistieke vrijheid: zelf bepalen hoe je de werkelijkheid benadert, welke materialen je gebruikt of waardoor je je hebt laten inspireren. Vrijheid is essentieel om kunst te kunnen scheppen.

‘Kunst’ en ‘vrijheid’ twee onderwerpen die alles met elkaar te maken en, samen met de historische context van 75 jaar bevrijding, voor ons de basis vormen voor meerdere activiteiten tijdens Nispen Inspireert! 2019. Wij hopen dat veel (oud)dorpsgenoten door dit thema geïnspireerd worden om mee te doen aan Nispen Inspireert! 2019.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief