Marc Struyf maakt houtsculptuur met kettingzaag
Marc Struyf maakt houtsculptuur met kettingzaag (Foto: Elles Jansen)

Alles draait om hout in Nispen

NISPEN – Onder de brandende zon demonstreerden zondag diverse houtwerkers hun werkzaamheden en kunstarbeid aan de ruim tweehonderd bezoekers tijdens het boomzaagevenement "Alles draait om hout". Het is wederom een leuke samenwerking van het Bewonersplatform Nispen en het Openluchttheater waar bijna elke week wel iets te beleven valt.


"We hadden nog wat boomstammen over die verzaagd moesten worden voor o.a. de omheining van het openluchttheater en turftuin en om bankjes te maken voor het buitengebied", vertelt Andrew Boshouwers. Samen met Lia Veraart organiseerde hij een leuk boomzaagevenement voor jong en oud.

Mobiele houtzagerij

Een mobiele houtzagerij Log-ic zaagde enorme boomstammen in kaarsrechte planken. Diverse prachtexemplaren werden door bezoekers gekocht om er bijvoorbeeld een eetkamertafel van de laten maken. De dikke boomstammen werden eerst met een metaaldetector gescand om eventuele spijkers op te sporen die eruit werden getrokken. Daarna werden ze soms eerst doormidden gezaagd met een grote kettingzaag, alvorens ze de mobiele houtzagerij in werden geschoven. Er waren ook schijven boomstammen te koop die als decoratie kunnen dienen. "Ik ga er een kaars met decoratieve elementen op zetten", vertelt een enthousiaste Gaitne uit Den Haag, dolgelukkig met haar aankoop.

Woodcarver

Kettingzaagkunstenaar Marc Struyf is geen onbekende in Nispen. Vier jaar geleden maakte hij al de prachtige uil, die naast de kerk bij de ingang naar de turftuin op een bankje prijkt. Zondagochtend rond 10.00 uur trok hij aan het koord van zijn kettingzaag en begon aan de bewerking van een vers houtblok waar rond 15.00 uur al een indrukwekkende houtsculptuur uit gecarved was. Een mystieke mannenkop, die niet zou misstaan in the Lord of the Rings. "Dit beeld komt straks in de Turftuin", aldus Andrew. Marc is boomverzorger maar besteedt steeds meer tijd aan zijn kunstwerken. "Ik krijg opdrachten uit België en Nederland en werk altijd op de plaats waar de boom zich bevindt. Het zijn vaak bomen die dood zijn of om een andere reden gekapt moeten worden."

Plezier voor jong en oud

Kinderen konden zelf een knikkerbaan maken door spijkers in een plank te slaan en deze te verbinden met wollen draden. Er waren losse onderdelen waar een houten auto mee in elkaar werden gezet die de kids met verf mochten beschilderen. De krachtpatsers sloegen met een hamer lange spijkers in een boomstam of gooiden met dennenappels opgestapelde boomstammetjes omver. En tijdens een korte pauze konden ze genieten van een ijsje van de ijshoeve. De mannen konden een bierpakket winnen als de ze boomsoorten konden raden. "Er staan hier dertien boomstammen van inheemse boomsoorten (acacia, berk, beuk, den, douglasspar, els, es, eik, fijnspar, lariks, populier, wilde kastanje en de wilg). Slechts 1 man heeft tot nu toe alles goed geraden", lacht Lia. Piet Hendriks is altijd timmerman geweest en raad er 8 goed. "Ik heb met vele houtsoorten gewerkt en die herkende ik wel maar vooral de sparren zijn moeilijk te herkennen", verzucht hij. Hij moest helaas zijn eigen biertje gaan kopen.

Elles Jansen
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715234500&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/roosendaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief