Afbeelding

Steenfabriek De Lange Schouw krijgt bestemming groen

Algemeen

SCHIJF - Al ruim dertig jaar wacht de steenfabriek in Schijf op een nieuwe bestemming. In deze drie decennia zijn er diverse plannen gelanceerd om De Lange Schouw nieuw leven in te blazen; van sloopbedrijf tot atelierwoningen voor kunstenaars. Ook de laatste bouwplannen, de realisatie van zevenentwintig woningen, haalden het niet. Inmiddels grijpt het groen om zich heen, en dat is nou net de bestemming die het uiteindelijk krijgt. Wethouder René Lazeroms geeft het startsein voor de sloop van dit stuk nostalgie aan de rand van Schijf.

Het gebouw dateert uit 1878, een initiatief van zakenman Cornelis Loos. De bouw van een steenbakkerij op één van zijn stukken grond bleek geen verkeerde keuze in die tijd. Door de groeiende bevolking gekoppeld aan de toenemende welvaart nam de vraag naar huisvesting toe, niet alleen in kwantiteit, ook in kwaliteit. Tot 1985 blijft de fabriek actief. Wel wisselt de steenfabriek herhaaldelijk van eigenaar. De laatste jaren is de fabriek eigendom van het Roosendaalse Bouwbedrijf Aan de Stegge. Dochteronderneming Projectontwikkelaar PO Schijf heeft plannen voor de realisatie van woningen. Uiteindelijk stranden ook deze plannen en wordt met de gemeente Rucphen een compensatieregeling getroffen. Het gebouw krijgt zijn definitieve bestemming: sloop.

Natuur “We geven het gebied terug aan de natuur. Maar zo te zien is de natuur al een aardig eind op weg”, merkt wethouder René Lazeroms op terwijl hij met de slopershamer het startschot geeft. Op deze legendarische vrijdagochtend geeft directeur Eric Donker van projectontwikkelaar PO Schijf een laatste rondleiding langs het gebouw. “Helaas kunnen we niet naar binnen wegens losliggende delen en de aanwezigheid van asbest”, spreekt hij de twintigtal aanwezigen toe.

Gesprekstof Onder de aanwezigen bevinden zich enkele buren zoals Perry van Ravenstein. “Ik heb altijd al gehoopt dat het gebied ooit zou worden teruggeven aan de natuur. In 1997 hebben we ons huis gekocht. De meest wilde plannen zijn de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Ik ben blij met de eindbestemming sloop”. Ook José Mertens kan zich vinden in dit besluit: “Voor ons wordt het alleen maar mooier”. In de jaren dat de fabriek leegstond runde zij het tegenoverliggende café Jagersrust. “De verschillende bestemmingen voor De Schouw leverde altijd genoeg gesprekstof op voor onze stamgasten.”

Café Met Koos Naalden die voor Martens het café gerund heeft duiken we nog verder in de geschiedenis. “Mijn man Piet heeft altijd in de steenfabriek gewerkt. Hij was heftruckchauffeur en deed zijn werk met veel plezier. Door een overname van de firma Terwindt en Arntz werd bedrijfskleding verplicht, maar Piet weigerde de overal met logo te dragen”, lacht Naalden. Vooral goede herinneringen heeft zij aan de fabriek. “Het was ook wel handig, een café tegenover. De werknemers maar ook de bazen waren vaak bij ons te vinden, menig loonzakje werd bij ons geleegd.” De bazen bleken tolerant. Bij drukte mocht de heftruckchauffeur zijn werk neerleggen en bijspringen aan de bar, een kwestie van oversteken.

Geliefd De naam De Schouw is een eigen leven gaan leiden op Schijf. Het gebied rond de oude steenfabriek is geliefd. De huizen aan de Achtmaalsebaan die destijds speciaal voor de werknemers werden gebouwd doen het goed op de woningmarkt. “Deze huizen, met royale tuin, zijn zo verkocht”, aldus één van de omwonende. De grond waarop de fabriek staat wordt na de sloop niet openbaar. “De naaste buren hebben interesse”, laat directeur Donker weten. BIJDRAGE CORINE ROKS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief