N638 Rucphen-Zundert.
N638 Rucphen-Zundert. Foto: Provincie Noord-Brabant

Herinrichting N638: Partij voor de Dieren trekt aan de bel

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De Partij voor de Dieren in Noord-Brabant heeft Gedeputeerde Staten via een motie gevraagd de herinrichting van de weg N638 tussen Rucphen en Zundert te heroverwegen. Als de N638 volgens de huidige plannen wordt uitgevoerd, ontstaat er volgens de partij een lappendeken van toegestane snelheden, die juist kan zorgen voor meer gevaarlijke situaties. 

“Bovendien leidt de verbreding van de weg tot een significante toename van het aantal vrachtwagens die de weg als sluiproute gaan gebruiken,” zo stelt de Partij voor de Dieren. Zij is dan ook van mening dat daarom niet alleen de snelheid omlaag moet, ook dient er volgens de partij een verbod op doorgaand vrachtverkeer te komen. Het plan voor de N638 is al vastgesteld maar de uitvoering loopt vertraging op. 

Lappendeken

Volgens Marco van der Wel, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, is dit een geluk bij een ongeluk: ‘’We kunnen nu nog één keer proberen om aan de noodrem te trekken, om zo ook de kap van 400 karakteristieke bomen langs de N638 te voorkomen. Zoals de weg nu wordt aangelegd ontstaat er een lappendeken van snelheden, met een relatief kort stukje 80-kilometerweg waar je maar liefst drie keer terug moet naar 60 kilometer. Volgens onze eigen provinciale visie over wegen is het wisselen van snelheden vragen om ongelukken. Ik hoop dat Gedeputeerde Staten deze vertraging in de uitvoering aangrijpen om een veiligere optie uit te werken, en dat is wat ons betreft om op de hele weg tussen Rucphen en Zundert de snelheid terug te brengen tot 60 km/h.’’ 

Bomenkap

De weg zal naar verwachting volgend jaar worden verbreed en daarom moeten dit najaar veel volwassen, kerngezonde bomen worden gekapt. De Partij voor de Dieren heeft al eerder vraagtekens gezet bij het plan voor de renovatie van de N638. Volgens de partij wordt de weg niet veiliger door een verbreding en worden de karakteristieke bomen, die beeldbepalend zijn voor het Brabantse landschap, helemaal voor niets gekapt. Volgens de Partij voor de Dieren wordt de situatie veel veiliger als er een verbod komt op sluipverkeer van vrachtwagens.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief