Foto: Corine Roks

Nieuw centrumplein Rucphen krijgt naam Markt

RUCPHEN - Onder een strak blauwe lucht werd vrijdagmiddag het nieuwe centrumplein van Rucphen feestelijk geopend. Een taak die wethouder René Lazeroms ten deel viel. Hij werd daarbij geholpen door Piet van den Broek, voorzitter van jeu de boulesvereniging De Ketsers. Dit onder toeziend oog van vele belangstellenden. Na de onthulling van de naam verplaatste het hele gezelschap zich naar achter, om daar de nieuwe jeu de boulesbanen in gebruik te nemen.


Tot grote hilariteit van de menigte bleef het blauwe doek steken aan het naambordje op het moment suprême. Even later verschijnt dan toch de naam ‘Markt’.

Vlekkenplan

“In 2011 heeft de gemeente Rucphen een vlekkenplan opgesteld voor het centrumgebied van de kern Rucphen. Rode draad in dit plan is de betrokkenheid van belanghebbenden. Een ontwikkelingsgroep werd door het college in het leven geroepen,” spreekt de wethouder in zijn openingswoord.

Pletske

Het centrum van Rucphen was voor het opstellen van het vlekkenplan al enige tijd onderwerp van gesprek. “In de eerste plannen werd het plein bestempeld als een ‘Pletske’, zoals dat op zijn Rucphens genoemd werd. Veel te klein. Onder maatschappelijke druk heeft het gemeentebestuur gehoor gegeven aan de wens voor een groter plein. Een pand werd aangekocht, het nieuw te bouwen appartementencomplex kon daardoor naar achteren worden geplaatst,” geeft de wethouder in vogelvlucht de historie aan.

Kermis

“Een historische plek, hier liep de hoofdvaart van Rucphen naar Oudenbosch. Chapeau voor de (Ondernemers Vereniging Rucphen (OVR) voor de prachtige bloembakken,” prijst Lazeroms. De Markt biedt toepasselijk ruimte aan de markt met stroom en waterpunten die handig verwerkt zijn in het straatwerk. “En uiteraard de Kermis, mogelijk het aankomend weekend al in compacte vorm,” tipt hij.

Het plein is uitgerust met gezellige bankjes en wordt binnenkort nog aangevuld met verrijdbare boombakken.

Complimentjes

Directeur Mano Oomen van Gebr. Oomen B.V. dat het grond- en straatwerk heeft verzorgd, is zeer tevreden met het resultaat. “Met dank aan de Gemeente Rucphen die dit project aan ons heeft aanbesteed. Daarbij lag het gewicht vooral in het plan van aanpak. We krijgen vele complimentjes van omwonenden voor onze werkwijze waarbij minimale overlast en goede communicatie centraal staan.”

Appartementen

Directeur Toon Taks van De Kok Bouwgroep, toont eveneens zijn waardering over het straatwerk. De steigers van het appartementencomplex De Vlette zijn recent verwijderd waardoor het plein nog beter tot zijn recht komt. “Half november worden de appartementen opgeleverd. Achttien koop- en zestien huurappartementen. Op de begane grond komen een makelaar en een specialist in huidtherapie,” laat hij weten.

Na de opening van het plein staat de officiële ingebruikname van de jeu de boulesbaan op het programma. Leden van De Ketsers zijn massaal aanwezig voor de wedstrijd van de wisselbeker. Maar niet voordat wethouder Martien de Bruijn samen met de voorzitter het lint heeft doorknipt. Hierna volgt een partijtje jeu de boules waarbij de wethouder en Mano het opnemen tegen de doorgewinterde boulers.

Bij een opening maar zeker bij een jubileum hoort een cadeautje, zo heeft Mano Oomen bedacht. Hij benadrukt het belang van de boulesbaan en schenkt De Ketsers een mooi bedrag van 250 euro voor hun koperen jubileum.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief