Als teken van afronding wordt het lint aan de Rucphense Vaartkant feestelijk doorgeknipt.
Als teken van afronding wordt het lint aan de Rucphense Vaartkant feestelijk doorgeknipt. Foto: Corine Roks

Feestelijk einde werkzaamheden Centrumplan Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De herinrichting Centrumplan Rucphen werd vrijdag in kerstsfeer afgesloten. Met de Kerstman op de bok kregen wethouder René Lazeroms en directeur Jan Oomen van Gebr. Oomen B.V. een rondrit langs de projecten die in het kader van de herinrichting zijn gerealiseerd.

Maar niet voordat zij het lint aan de Rucphense Vaartkant feestelijk hadden doorgeknipt als teken van de afronding. “Op 11 november 2019 hebben we op ludieke wijze het startschot gegeven voor de aanleg van een nieuwe infrastructuur in het centrum van Rucphen. Dit met een carnavalesk gebaar gezien de datum. Nu, twee jaar later, ronden we af. Een project dat in goed overleg met de ontwikkelingsgroep is gerealiseerd,” geeft wethouder Lazeroms in zijn openingswoord aan. Als pareltjes haalt de wethouder het dorpspark aan, de Markt, de appartementen en het nieuwe wegennetwerk met daaraan inherent de ondergrondse infrastructuur. De wethouder prijst aannemer Oomen en diens werknemers voor de soepele aanpak waarbij de overlast voor omwonenden en winkeliers tot een minimum is beperkt. Met de woorden: ‘Jullie hebben puik werk geleverd’ vat de wethouder het compliment op zijn Brabants samen. Hoewel afgerond staan er nog enkele werkzaamheden op de planning. 

Parkeerplaatsen

Erik Schets, coördinator Projecten Ruimte en Openbare Werken bij de Gemeente Rucphen verklaart nader: “Naast het binnenterrein van appartementencomplex de Vlette gaan we twintig parkeerplaatsen realiseren, zes meer dan op de oorspronkelijk locatie recht tegenover de Van Boutershemstraat. Ook voor het nieuw te bouwen complex met elf appartementen zijn veertien parkeerplaatsen voorzien. 

Combineren

Met de sloop van het pand Rucphense Vaartkant nummer 13 krijgen bewoners en bezoekers van Rucphen tevens een mooie uitkijk op het park.” De laatste meters persleiding naar het rioolgemaal aan de Gastelseweg worden in het voorjaar van 2022 aangelegd. “Op dat moment worden op die plaats verschillende kabels en leidingen verlegd voor de aanleg van de ontsluitingsweg rond De Leijkens. Zowel voor de inwoners als voor de Gemeente Rucphen is het praktischer dit met elkaar te combineren,” geeft Schets aan. Met de herinrichting werd voor het dorp Schijf een eigen persleiding aangelegd zodat haar vuilwaterafvoer niet meer via het stelsel van Rucphen loopt. 

Blij

De geplande einddatum van de herinrichting is gehaald, ondanks het oponthoud vanwege het coronavirus. Schets hierover: “Voor eind 2021 stond de afronding gepland. Ik ben heel blij dat we dit gehaald hebben want corona had flink wat invloed. Zo ondervonden we problemen met de leverantie van armaturen. De productie van de chips, die in China werden gemaakt, lag stil. Ook de levering van kunststof materialen, zoals buizen, verliep moeizaam. De productie van de grondstof, afkomstig uit aardolieraffinage, stond door het virus op een laag pitje.” Gevolgen van de pandemie iets dichter bij huis waren de beperkingen van de nutsbedrijven. “De vaklui konden niet meer bij de mensen naar binnen gezien het aangescherpte beleid.” 

Koffie en gebak

Na afloop van de rondleiding komt het gezelschap samen in Agora om de afronding te vieren met koffie en gebak. Uiteraard op gepaste afstand en met uitzicht op de Markt, het splinternieuwe dorpsplein van Rucphen met een schat aan ondergrondse infrastructuur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief