Rob Monden (l) met zijn vader Ad: 'Ik hou van fysieke uitdagingen'
Rob Monden (l) met zijn vader Ad: 'Ik hou van fysieke uitdagingen' (Foto: FOTO CORINE ROKS)

‘Pieterpad lopen als eerbetoon aan vader’

SPRUNDEL - Rob Monden uit Sprundel begint komende zondag aan zijn wandeling van Pieterburen naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Een traject van zo’n 500 kilometer dat hij in veertien wandeldagen wil volbrengen. Twee weken geeft hij zichzelf daarvoor de tijd. Met deze uitdaging hoopt hij een hoger doel te bereiken; zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Deze stichting zet zich in voor een toekomst zonder dementie. Directe aanleiding hiervoor is zijn vader Ad, die twee jaar geleden de diagnose Lewy body dementie kreeg. 


Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig hersenziektes waarvan Alzheimer de meest voorkomende is. Ook Lewy body dementie komt veelvuldig voor. “Ik hou van fysieke uitdagingen, daarom wil ik het Pieterpad lopen als eerbetoon aan mijn vader. Jarenlang heeft hij samen met mijn moeder Dimphy heel hard gewerkt in de slagerij, een familiebedrijf dat van generatie op generatie werd en wordt gerund. Op het moment dat zij van hun pensioen konden gaan genieten, kregen ze deze diagnose,” aldus de sportieve Rob.

Wandelen

Rob weet van aanpakken, de eerste contouren van zijn plan kregen in december 2021 vorm. “In coronatijd heb ik het wandelen ontdekt. De voetbal kwam stil te liggen en dan zoek je toch naar andere vormen van sport om fit te blijven. Samen met een oom heb ik een etappe van het Pieterpad gelopen. Daarna nog eens een deel met mijn vriendin. Dit smaakte naar meer, de plannen voor het hele traject van Groningen tot Limburg werden steeds concreter.”

Levenskwaliteit

Dat zijn prestatie gekoppeld moest worden aan dit goede doel was vanzelfsprekend. “Ik heb een streefbedrag gesteld van 2.000 euro aan sponsoring en donaties. Dat bedrag had ik echter al snel binnen, inmiddels staat de teller op 7.600 euro. Maar elke euro telt dus we gaan gewoon door voor een zo hoog mogelijk bedrag. Geld dat ten goede komt aan Alzheimer Nederland. Deze stichting doet onderzoeken, geeft voorlichting, ondersteunt, en zorgt voor een betere levenskwaliteit voor mensen met deze vormen van hersenbeschadigingen.” Vader Ad Monden vult aan: “Om de ziekte te stabiliseren gebruik ik pleisters die een positief effect hebben op mijn geheugen. Niet alleen om dingen beter te onthouden, ook verminderen zij de hallucinaties, ze werken echt goed. De pleisters heb ik mede te danken aan gericht onderzoek.” Ad is een bekende ondernemer binnen het Sprundelse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er spontaan acties en donaties werden bedacht. “Zo heeft een horecaondernemer een hamburgeractie opgezet. Bij elke hamburger die hij verkoopt doneert hij vijf euro. In een week tijd bracht dit al 1.200 euro op. Een ondernemer uit de schoenenbranche heeft mijn hele outfit gesponsord. En zo zijn er vele collega’s, ondernemers, vrienden en kennissen die mijn pa en medepatiënten willen helpen.” Op 16 januari is Rob van start gegaan met zijn trainingsschema. “Ik zit nu op dik 40 kilometer waarvoor ik ruim acht uur moet wandelen. Op zaterdag 21 mei hoop ik de Sint Pietersberg te bereiken. Drie keer raden wie er aan de finish staat.” 

Zie ook https://sportieveacties.inactievooralzheimer.nl/actie/rob-monden?utm_source=kentaa&utm_medium=whatsapp&utm_campaign=alzheimer-nederland

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief