Wally Gijzen (l) en Daan Luijkx bij de eerste steenlegging.
Wally Gijzen (l) en Daan Luijkx bij de eerste steenlegging. Foto: Krijn ten Hove

Bouw Casa Luigi in Sint Willebrord verloopt volgens plan

Door: Krijn ten Hove Algemeen

SINT WILLEBRORD - Op de plek waar ooit het IJspaleis stond is de bouw van het appartementencomplex ‘Casa Luigi’ in volle gang. In de zomer van 2021 werd het oude pand gesloopt, het casco staat en afgelopen week werd de eerste steen gelegd wat de volgende fase in het bouwproces inluidt. In het derde kwartaal van 2022 wordt de oplevering van de achttien appartementen verwacht.


Bijna vijftien jaar stond het pand, waar de laatste jaren een cafetaria zat, in de Dorpsstraat leeg. Een doorn in het oog van velen. “Het leek wel of de uitbaters destijds gewoon de deur hebben dichtgetrokken met achterlating van alles wat er was,” vertelt Frank Bos van het gelijknamige bouwbedrijf uit Etten-Leur bij de eerste steenlegging. “Tafels en stoelen stonden er of de laatste klanten net weg waren.” De sloop van het pand waar de oorsprong ligt van Het IJspaleis was de aanvang van een nieuwe fase voor het aangezicht van de Dorpsstraat. “Zowel de sloop als bouw verlopen tot nog toe volledig volgens plan,” voegt Bos eraan toe. Casa Luigi, de naam is een samenvoeging van de achternamen van de initiatiefnemers Daan Luijkx en Wally Gijzen, leidt ook een nieuw tijdperk voor de woningbouw in Sint Willebrord in. “Toen het pand leeg stond, hebben mijn vader en ik meerdere malen verschillende opties bekeken en rondgerekend om het pand weer rendabel te krijgen of de locatie anders te benutten. Er zijn meerdere opties bekeken om het weer als een cafetaria of restaurant te benutten, maar het kwam niet uit. Ook eerder was er al nagedacht over appartementen maar daar was toen nog geen markt voor,” vertelt Wally Gijzen tijdens de bijeenkomst. “Totdat Daan Luijkx in beeld kwam en aangaf samen de zaak aan te willen pakken. De plannen werden gemaakt en nu staat er bijna een mooi appartementencomplex.”

Woningmarkt verandert

“Tot enkele jaren terug was een mooi appartementencomplex in Sint Willebrord schier ondenkbaar,” aldus Frank Bos. “Maar de woningmarkt verandert, ook hier.” De landelijke tendens is dat mensen ouder worden, langer zelfstandig willen blijven wonen en kiezen meer voor gemak, zoals alles gelijkvloers. Ze hebben vaak ook geen behoefte meer aan een tuin die ze steeds moeilijker kunnen onderhouden, maar willen ook niet weg uit de plaats waar ze wonen omdat daar hun sociale leven zich bevindt, kinderen en kleinkinderen wonen. Ook jongeren echter kiezen vaker voor het gemak van een appartement, vaak ook ingegeven dat appartementen betaalbaarder zijn dan andere woningen. Architect Reggie Mathijssen kon, omdat het een ‘welstandsvrije locatie’ is, vrijer zijn in het ontwerp. Daarbij voldoen alle appartementen aan de modernste bouwbesluiten met onder andere warmtepompen. Bovendien zijn het ruime appartementen die van alle gemakken zijn voorzien qua wooncomfort en veiligheid.

Wachten op oplevering

De initiatiefnemers, maar ook de Gemeente Rucphen, tonen zich verheugd over de ontwikkeling van dit project en zijn blij dat er nu schot komt in de afronding. Met de eerste steenlegging door Daan Luijkx en Wally Gijzen kan aan de laatste fase van de bouw begonnen worden. Veel van de toekomstige bewoners waren erbij en gaven aan niet te kunnen wachten tot ze hun nieuwe woning kunnen betrekken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief