Foto: Corine Roks

Leerlingen De Vindplaats Schijf steken handen uit de mouwen

  Algemeen,Nieuws

SCHIJF - Er wordt op deze vrijdagochtend flink opgeruimd, zoals hier in de St. Antoniusstraat in Schijf, waar leerlingen van basisschool De Vindplaats het speeltuintje bevrijden van het zwerfafval. Zij krijgen daarbij assistentie van enkele leerlingen van het Munnikenheide College.  Zes scholen uit de gemeente Rucphen doen op deze vrijdag mee aan de dertiende editie van Opschoondag Rucphen, een actie die aansluit bij de Landelijke Opschoondag die een dag later op de nationale agenda staat.


De aftrap vindt plaats in gemeenschapshuis Agora waar wethouder René Lazeroms en adjunct- directrice Wilma Scholtens het jaarlijkse convenant tekenen. Maatschappelijk stagebegeleider Munnikenheide College Ronald Reinhoudt  over dit convenant: "We hebben met de gemeente de afspraak dat eens in de zeven weken de wegen van en naar onze school worden schoongemaakt, een taak voor onze eerstejaars. De gemeente stelt hiervoor materialen ter beschikking en draagt zorg voor het verzamelde afval. Leerlingen uit het tweede jaar plegen onderhoud aan een stuk heide, onderdelen van de maatschappelijke stage".

Uitverkorenen

"Op de vraag wie wilde helpen bij deze Opschoondag, stak iedereen zijn hand op", verklaren de Munnikenheide-leerlingen Luna Martens en Nienke Brouwers. Zij zijn de uitverkorenen die de leerlingen van groep vijf en zes uit Schijf een handje mogen helpen. "Gezellig, een prima alternatief voor bio en techniek", laten de meiden lachend weten.

Instructies

Maar alvorens wordt overgegaan tot arbeid krijgen de basisschoolleerlingen instructies van doctorandus Besmet en Nico, een komisch duo dat op ludieke wijze de leerlingen uitleg geeft over zwerfafval. Zo leren de leerlingen dat een bananenschil snel wordt opgeruimd en dat moeder natuur een flinke klus heeft aan de afbraak van een plastic flesje. De boodschap wordt snel opgepikt, want onderweg naar het speeltuintje, uitgerust met hesje, grijper en afvalzak, wordt her en der al wat zwerfafval opgeruimd. Wel merkt Regan op dat ze die ochtend toch de verkeerde schoenkeuze heeft gemaakt: "Ik wilde per se deze suède laarzen aan".

Bewustwording

De leerlingen vinden voornamelijk wat restjes serpentine, welke allen in de afvalzak belanden. Leerkracht Sander van Daalen concludeert: "De hoeveelheid zwerfafval in Schijf valt reuze mee. Ons onderwijs is gericht op bewustwording van je omgeving. Zo hebben wij altijd grijpers present die spontaan door de leerlingen worden opgepakt om het schoolplein netjes te houden. Maar ook cultuur-historische waarden vinden wij belangrijk. Zo hebben we onlangs een speurtocht gehouden, met het thema turf, die middels een app werd volbracht".

Buit

Wethouder René Lazeroms helpt ook mee, maar moet zich excuseren voor een volgende afspraak. Deze staat gepland bij basisschool Heilinde in Sint Willebrord. Daar wordt de verzamelde buit bekeken. "Door samen naar het verzamelde zwerfvuil te kijken, worden leerlingen zich bewust van de rotzooi die op straat wordt gegooid. Dat ene propje of kauwgumpje telt al snel op tot een hele berg!", aldus Lazeroms over deze activiteit.

Collage

Rond de klok van half twaalf wordt de Opschoondag officieel afgesloten. Dit vindt plaats op   basisschool Mariadonk in Zegge. Alle scholen hebben op deze actieve ochtend foto's gemaakt, beelden van het aangetroffen zwerfafval. Van deze foto's wordt een collage gemaakt die vanaf 3 april te bezichtigen is in de hal van het gemeentehuis Rucphen. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715202409&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/rucphen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief