Foto: Corine Roks

Wethouder De Bruijn aan de slag met verdere uitwerking Rucphense zwembadvariant

  Algemeen,Nieuws

RUCPHEN - De kogel is door de kerk. De Rucphense gemeenteraad heeft afgelopen week gekozen voor de overkapping van het 50 meter buitenbad, één van de door het college aangedragen varianten om zwembad De Vijfsprong toekomstbestendig te maken.


Tot grote tevredenheid van wethouder Martien de Bruijn. "Door te kiezen voor deze voorkeursvariant heeft de raad haar ambitie uitgesproken en mij daarmee de opdracht gegeven om het voorstel verder uit te werken en concreter te maken. Zo moet nauwkeurig worden vastgesteld welke doelgroepen in het nieuwe concept moeten worden bediend. De raad gaat daarbij voor een zo breed mogelijk publiek: van jong tot oud en zowel sporters als recreanten. Dat is ook mijn insteek. Kinderen, peuters en ouders met kleine kinderen bijvoorbeeld vormen een belangrijke doelgroep. Bij het gebruik van het zwembad zul je een balans moeten vinden tussen de verschillende doelgroepen. Daar hoort een programma bij."

Vragen

Bij het verder uitwerken van het collegevoorstel zal niet over één nacht ijs worden gegaan, zo maakt de wethouder duidelijk. "Er moeten de komende maanden de nodige vragen worden beantwoord. Hoe ga je het zwembad bijvoorbeeld inrichten? Komt er een tussenschot? Kies je voor een -gedeeltelijk - beweegbare bodem? Ga je werken met verschillende temperaturen? En, ook belangrijk, welk prijskaartje hangt daaraan?"

Risico

"Het voordeel van een groot bad is dat je het kunt compartimenteren", vervolgt hij. "Dat is het mooie van deze variant. Omdat je veel water tot beschikking hebt, kun je ook veel doelgroepen bedienen. Dat biedt de meeste kansen. Aan de andere kant loop je, juist door dat vele water, ook meer risico. Zo moet je méér water behandelen in de zin van zuiveren en verwarmen. Het is een risico dat in de gemeenteraad door verschillende partijen ook als risico is benoemd."

Bepalend

En zo zijn er meer afwegingen die bij de nadere uitwerking van het voorstel zullen moeten worden gemaakt. Afwegingen die zeer van invloed zijn op het uiteindelijke prijskaartje van het gehele project. Martien de Bruijn: "Zeer bepalend is de vraag wat zwaarder weegt: de belevingswaarde of de isolatiewaarde. Kiezen voor veel glas betekent dat je minder isolatiemogelijkheden hebt, waardoor je automatisch te maken krijgt met een hoger prijskaartje.

Steek je echter in op de beleving, dan zou dat ook voor meer bezoekers moeten zorgen. En hoe meer bezoekers, hoe meer inkomsten. Er zal bovendien een prognose moeten worden gemaakt van het aantal bezoekers dat je met het vernieuwde zwembad wilt trekken. Daarnaast moet je rekening houden met de exploitatielasten per jaar."

Draagvlak

Al met al is er volgens de wethouder nog genoeg werk te verrichten voordat er daadwerkelijk kan gaan worden gebouwd. "Maar ik ben blij met de uitspraak over de intentie van de raad. Dat is toch stap één. Het duurt naar verwachting nog wel een half jaar voordat het vervolgvoorstel concreet is, maar daar neem ik de raad in mee voor voldoende draagvlak. Tot nu toe is het samenspel tussen college en raad prima verlopen. Samen zijn we naar verschillende zwembaden gaan kijken. Ik heb mijn huiswerk gedaan, de raad van mijn bevindingen in kennis gesteld en erover gediscussieerd voordat de stukken zijn ingebracht. Het heeft uiteindelijk geleid tot een echte coproductie. Raad en college zijn opgetrokken om uiteindelijk tot de nu gekozen variant voor het zwembad te komen."

Positief

"Zelf heb ik er steeds meer gevoel bij gekregen", zegt hij. "Ook vanuit de samenleving klinken vooral positieve geluiden over het plan. Dat is wel prettig. Voor wat betreft de kosten is er een onderbouwde indicatie van zes miljoen euro. Dat bedrag kan hoger of lager uitvallen. In het huidige voorstel zijn bijvoorbeeld geen glijbanen of zonnepanelen opgenomen. Het is net als met een auto: hoe meer accessoires, hoe duurder het wordt."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief