Afbeelding

RVP, VVD en CDA gaan vermoedelijk coalitie Rucphen vormen

Door: Peter Houtepen Algemeen

RUCPHEN - Informateur Martien de Bruijn adviseert in Rucphen een drie partijencoalitie met zijn eigen RVP en de VVD en het CDA.

Op grond van de verkiezingsuitslag van 21 maart heeft de RVP als grootste partij het voortouw genomen in het onderhandelingsproces. Gelet op de verkiezingsuitslag was dat op voorhand geen gemakkelijke opgave en daarom heeft De Bruijn er extra tijd voor genomen. De informateur heeft in een eerste gespreksronde met alle partijen afzonderlijk gesproken. Daarna heeft hij met de VVD en de PVV (die uit het niets als nieuwe partij in de gemeente Rucphen vier zetels binnensleepte) nog een tweede gesprek gevoerd.

Raadsagenda

In de gevoerde gesprekken stond de inhoud van de verkiezingsprogramma's centraal. Om zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan alle kiezers is ervoor gekozen - voor het eerst in de gemeente Rucphen - te gaan werken met een raadsagenda. Deze agenda bevat een tiental punten waarin alle partijen elkaar hebben gevonden. Deze punten staan hoog op de agenda van de gemeenteraad voor de komende raadsperiode.

Formateur

Nu de informatieronde afgerond is, gaat Martien de Bruijn verder als formateur. Op basis van de inhoud van de eerder gevoerde gesprekken is er voldoende vertrouwen om de formatieronde met de RVP, VVD en CDA in te gaan. De verwachting is dat deze aspecten leiden tot een voortvarende, doelgerichte en constructieve samenwerking. Samenwerking met de PVV valt om deze reden af. Het is een nieuwe partij, met nieuwe mensen in de politiek. Dit kan zeker leiden tot een vernieuwende en verfrissende samenwerking in de gemeenteraad. De Bruijn hecht voor samenwerking in het gemeentebestuur echter waarde aan stabiliteit en bestuurlijke ervaring. Hiervoor missen de gekozen raadsleden van de PVV nu nog ervaring.

Benoeming

Er staat op dinsdag 8 mei een raadsvergadering gepland. De verwachting is dat op deze datum de nieuwe wethouders benoemd worden, waarna het nieuwe college aan de slag kan. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief