Start van de wedstrijd. Donato Freens is tweede van links (blauwe board).
Start van de wedstrijd. Donato Freens is tweede van links (blauwe board). Foto: Paco Freens

Donato Freens nestelt zich in mondiale top 10 bij EuroTour Zwitserland

Sport en vereniging

SINT WILLEBRORD - Op het Zwitserse Meer van Thun (Thunersee) werd op zaterdag 19 juni de tweede stop van de EuroTour SUP gehouden. De EuroTour is een professionele Stand Up Paddle tour met een 11-tal tourstops in landen zoals Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Griekenland, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Spanje en Portugal. Met een start in Interlaken en een finish in Thun werd het kabbellige meer van Thun doorkruist over een afstand van 18 kilometer. 

In een veld waar een groot deel van de mondiale top bijeen was werd de net 16 jarige Donato Freens uit St. Willebrord knap 7e in een veld van 36 uitgenodigde elite peddelaars. Wereldkampioen Tituoan Puyo (Nieuw-Caledonië) werd eerste, gevolgd door ex-wereldkampioen Bruno Hasulyo en derde werd Clement Colmas (Nieuw-Caledonië).

Freens: “Sinds het Nederlands Kampioenschap in augustus 2020 heb ik vrijwel alleen getraind zonder een reëel vooruitzicht op het peddelen van een wedstrijd. Gelukkig heb ik 2 weken geleden voor het eerst weer aan een wedstrijd kunnen deelnemen in Leeuwarden waar ik tegen de Nederlandse top kon strijden en mezelf testen. Uit mijn winst bij deze wedstrijd heb ik veel vertrouwen geput voor deze Eurotour wedstrijd in Zwitserland. Ik wist dat mijn snelheid en techniek goed waren en dat ik een goede prestatie zou kunnen neerzetten. Uiteindelijk moet het op de dag zelf allemaal nog wel op het water worden getoond, maar ik ben superblij dat het zo goed is uitgepakt! Op naar de volgende stop in Frankrijk!”

Over Stand Up Paddling
Stand Up Paddling, ofwel suppen in het kort, is de snelst groeiende watersport en ideaal vermaak voor jong en oud. Deze vrij nieuwe sport is overgewaaid vanuit Hawaii, maar tegelijkertijd ideaal om op de mooie Nederlandse wateren te beoefenen. Iedereen kan leren suppen en ultieme vrijheid op het water ervaren. Bovendien gebruik je tijdens het suppen ongeveer 95% van je spieren om vooruit te komen en je balans te bewaren. Het is dus de ideale manier om te ontspannen in de vrije natuur terwijl je aan je conditie werkt. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je rustig de natuur verkennen, je volledig afmatten in een race of toertocht, tot rust komen met yoga, je hart sneller laten kloppen terwijl je grote golfen bedwingt maar ook eenvoudig ravotten en plezier hebben met je vrienden en familie. Zoveel alternatieven en het enige wat je nodig hebt zijn een board en een peddel!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief