Afbeelding

Eerste school Nieuw-Vossemeer zat in oude brandweerkazerne

Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER - Het is een pand dat lijkt op een oude schuur met aan de buitenzijde een trap naar een zolder. Verborgen achter de Voorstraat op het Kreekplein in Nieuw-Vossemeer is de oude brandweerkazerne nog steeds gevestigd en over het pand kan inmiddels een apart historisch boek worden aangelegd. Diverse bestemmingen kreeg het de afgelopen eeuw mee van schoolgebouw tot aan ouderenzorg. In de tussenliggende periode waren er nog een aantal bestemmingen in het eenvoudige pand dat een aantal (natuur)rampen heeft overleefd.

De eerste steen moet eind 19e eeuw zijn gelegd aan het gebouw aan de Kreekplein achter de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer om als eerste school in dit dorp te dienen. In 1910 zijn de nonnen gekomen en het bleef een openbare school om vervolgens als patronaat gebruikt te gaan worden. Volgens Simon van Nispen, van heemkundekring Ambachtsheerlijkheid Nieuw-Vossemeer, kwamen zelfs de Openbare Werken van de gemeente Nieuw-Vossemeer er in en is het poos een jeugdhonk geweest. Het gebouw is destijds opgeknapt door ouders van de jongeren die er kwamen. En raadslid Maurice Remery heeft er zijn bibliotheekboeken nog gehaald toen het als dorpsbibliotheek was ingericht.

Klein en knus Voor een groot deel van de tijd is het gebouw een brandweerkazerne geweest. Oud brandweercommandant Jack Musters uit Nieuw-Vossemeer heeft 33 jaar de brandweer gediend waarvan 10 jaar als brandweercommandant. Pas na de watersnoodramp van 1 februari 1953 ging het gebouw dienst doen als brandweerkazerne tot 23 maart 1999. De grote brandweerwagens pasten er niet meer in. Jack Musters heeft goede herinneringen aan het gebouw. Hoe kleiner, hoe knusser. En het is een brandweerpost waar de eerste twee vrouwelijke brandweerlieden zich meldden. Carla Elsevier en Katja Peters waren als brandweervrouwen in de weer in Nieuw-Vossemeer.

Dagenlange regenval Hoewel het pand nooit echt vernietigd is tijdens de WO-II, in tegenstelling tot andere oude gebouwen, en tijdens de watersnoodramp, heeft het zelf onder water gestaan in september 1998 toen de Kreek overliep na dagenlange regenval tijdens een kermisperiode in Nieuw-Vossemeer. Als brandweer was men dagenlang in de weer om kelders leeg te pompen in het dorp. Jack Musters zal deze gebeurtenis niet snel vergeten. Er waren veel momenten dat ze samen kwamen in de toenmalige brandweerkazerne. Het was een vertrouwde plek om samen te zijn en zaken op orde te stellen.

Nieuwe onderneming Na sluiting als brandweerkazerne kreeg het pand jaren later een nieuwe bestemming voor ouderenzorg. Anita Elferink stichtte er haar onderneming Oudenzorg Anders. Maximaal zes ouderen kwamen voor dagbesteding in aanmerking. Inmiddels is deze onderneming niet meer levend en zijn ook de deuren van Oudenzorg Anders gesloten. Anita Elferink is nog steeds eigenaresse van de oude brandweerkazerne. Volgens bronnen is ze voornemens met de tijd een nieuwe onderneming te starten. Tot die tijd hangt het bord ‘Dagopvang De Kreek’ nog steeds uitnodigend aan de gevel met een lieveheersbeestje, symbool voor liefde en geluk, wachtend op een nieuwe aankondiging en functie.

BIJDRAGE CLAUDIA KOOLE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief