Veel bloemen en kaarten voor het echtpaar Knuit dat 60 jaar getrouwd is met elkaar.
Veel bloemen en kaarten voor het echtpaar Knuit dat 60 jaar getrouwd is met elkaar. (Foto: Claudia Koole)

Na 60 jaar huwelijk nog steeds op de fiets

NIEUW-VOSSEMEER - Toen ze een paar jaar getrouwd waren, kwamen ze op Nieuw-Vossemeer wonen. Jan Knuit (82) en zijn vrouw Tonia Knuit-Koen (79) zijn inmiddels goede bekenden in Nieuw-Vossemeer. Dagelijks fietsen ze nog een rondje door de polder. Thuis heeft Jan Knuit een gouden fiets staan. Het fietsen hoort bij dit echtpaar dat 60 jaar getrouwd is met elkaar.


Als echte inwoners van Nieuw-Vossemeer is hun huis voorzien van meerdere tinnen en gewone beeldjes van Merijntje Gijzen. Ertussenin staat ook een gouden fiets, in miniatuurvorm. "Die heeft hij gekregen toen hij 50 jaar bij het Wielercomité zat", vertelt Tonia Knuit. "Het is jammer dat er geen opvolging was. Ze hebben twee jaar gewacht tot dit comité voortgezet kon worden, maar het kwam niet." Fietsen is altijd centraal blijven staan tot op de dag van vandaag.

Gezond

Ze hebben elkaar ontmoet op de Halsterse kermis, daarna op de Notendaalse kermis en vervolgens op de Heensche Molen kermis. "Bij deze kermis, op de Heensche Molen, mocht hij meer naar huis. Want ja, hij kwam altijd langs gefietst." Ze kijken terug op een goed huwelijk waaruit drie zonen, vier kleinkinderen en één achterkleinkind is geboren. Beiden laten weten: "We mogen niet klagen. De kinderen zijn gezond."

Polder

Jan Knuit is een halve eeuw lang penningmeester geweest bij het Wielercomité van Nieuw-Vossemeer. "We gaan nog steeds zelf iedere dag fietsen als het kan", laat zijn vrouw weten. "In de ochtend staan we om 6.00 uur op. Dan doe ik mijn werk en na het middageten gaan we fietsen. We hebben in totaal al zo'n 60.000 kilometer gefietst in de polder." Het is dan ook logisch dat het echtpaar Knuit de polder op hun duimpje kent.

Vogels

Een andere grote hobby waar Jan Knuit zich mee bezig houdt, is vogels houden. "Dat doe ik al vanaf mijn 9e jaar", vertelt hij. Trots laat hij zien hoe zijn achtertuin is ingericht waar de feestballonnen nog hangen voor hun diamanten huwelijk. Onder andere kanaries fluiten opgewekt door in de volière. In de vogelwereld is hij bekend. In Nieuw-Vossemeer heeft hij vanaf 1964 een vogelvereniging opgericht. In 2008 mocht hij een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Het lintje draagt hij nog vol trots en is zichtbaar op zijn colbert op de foto.

Familie

De familiebanden zijn goed binnen familie Knuit. "We hebben het goed gedaan samen", vertelt Tonia Knuit. "Ik heb al twee keer een hartstilstand gehad en heb hiervoor in het ziekenhuis gelegen, maar ik ben er goed bovenop gekomen." Hun gerieflijk huis, dat door de handigheid van Jan Knuit is uitgebreid, kleurt vrolijk door de vele kaarten aan de muur en bloemen op tafel. Het 60-jarig huwelijksfeest is gevierd in De Watertoren van Steenbergen. Familie blijft een heel belangrijk deel in hun huwelijk. "Ze komen altijd nog graag thuis en ze vallen zomaar binnen. Dat vinden wij fijn en daar genieten wij van."

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief