Merijntje Gijzen is hoger geplaatst en is voortaan 's avonds verlicht en daardoor beter te zien.
Merijntje Gijzen is hoger geplaatst en is voortaan 's avonds verlicht en daardoor beter te zien. Foto: Dorpsraad Nieuw-Vossemeer

Merijntje Gijzen beter in het licht geplaatst

Door: Claudia Koole Algemeen

NIEUW-VOSSEMEER - Vlak voor het AM de Jong Museum in Nieuw-Vossemeer stond Merijntje Gijzen. Daar staat hij nog steeds, maar nu meer in het zicht en bovendien wordt ie 's avonds verlicht. Het was nodig dat deze icoon van Nieuw-Vossemeer een betere plaats zou krijgen. Bewoners werden hiertoe aangespoord door een wethouder van gemeente Steenbergen.

Tijdens een speciale opening werd het nieuwe pleintje aan de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer, voor het AM de Jong Museum, geopend met een Merijntje Gijzen die beter te zien is en meer bekijks zal krijgen door de vernieuwing die is aangebracht. Voorzitter dorpsraad Nieuw-Vossemeer Leon Havermans: "We zijn erg trots hoe het is geworden. Nadat wethouder Krook eerder dit jaar aangaf dat het maar droevig was gesteld met het pleintje waar Merijntje Gijzen staat, hebben we de handen ineengeslagen, want Merijntje Gijzen is Nieuw-Vossemeer en Nieuw-Vossemeer is Merijntje Gijzen."

Bewonersinitiatief

De opmerking van de wethouder werd geplaatst tijdens de carnavalsperiode eerder dit jaar met de traditionele sleuteloverdracht. Vervolgens zijn veel bewoners aan de slag gegaan die de dorpsraad, carnavalsvereniging en de heemkundekring vertegenwoordigen. Samen met gemeente Steenbergen is een nieuw Merijntje Gijzen gerealiseerd. Wethouder Krook: "Ik ben trots op deze bewoners. Door hun vasthoudendheid en inzet hebben ze dit initiatief zelf naar voren gebracht. De betrokkenheid van de inwoners is zeer te waarderen. Het pleintje kwam in verdrukking en er moest iets gebeuren."

Zichtbaar

Dit 'iets' heeft zich vertaald in een verplaatsing van het beeld met voornoemd bekend figuur op een verhoging. De verhoging is naar voren gemaakt richting de weg. Er zijn bloembakken geplaatst en er is opnieuw betegeld. "De bestrating moet nog verder worden gedaan", laat Leon Havermans weten. In de avond wordt het beeld verlicht. Dat geeft een mooiere sfeer weer. "In de zomer, als fietsers voorbij kwamen, werd eraan voorbij gegaan", laat Simon van Nispen weten, bestuurslid van de heemkundekring en AM de Jong Museum. "Dan viel Merijntje niet op en fietsten ze voorbij. Maar ook de auto's die voorheen stonden geparkeerd, zorgden ervoor dat het niet meer te zien was. Men mocht er niet parkeren, maar dat gebeurde toch. Nu is het veranderd. Het is veel mooier geworden en Merijntje is beter zichtbaar."

Kijker

De opening van het nieuwe pleintje werd verricht door wethouder Koos Krook en prins carnaval Peter Plasmans. De komende periode zal er nog meer bestraat en beplant worden om het pleintje compleet te maken en op te fleuren. "Nu staat ie meer in de kijker", zegt Simon van Nispen. "Wellicht dat mensen die langs fietsen en stoppen ook eerder het museum binnenlopen." Om Merijntje Gijzen kan men nu niet meer heen lopen. In de aankomende carnavalsperiode zal hij een prominente plaats hebben.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief