Pompedurp viert carnaval met een grote K van Kruisland
Hilda en Alex Filius zijn al jaren betrokken bij het Kruislandse Karnaval.
Hilda en Alex Filius zijn al jaren betrokken bij het Kruislandse Karnaval. (Foto: Claudia Koole)

Pompedurp viert carnaval met een grote K van Kruisland

KRUISLAND/POMPEDURP - Carnaval staat weer voor de deur eind februari. Komende weken zullen speciale mensen uit de kernen van gemeente Steenbergen te zien zijn die een opmerkelijke of opvallende bijdrage leveren aan dit feest van het Zuiden. Hilda en Alex Filius zijn bekende gezichten binnen het Kruislands Karnaval dat met een hoofdletter K moet worden geschreven. Alex is sinds 2001 lid van dweilband Ut Toeternietoe in Strienestad, maar nadat ze in Kruisland kwamen wonen in 2007 vonden ze snel aansluiting in het dorp en werden ze Pompeleedie en Pompier.


Er zijn meerdere echtparen binnen het gevolg van het Kruislands Karnaval. Prins Karnaval Pompedurp Jurgen van Osta wordt te allen tijde bijgestaan door zijn vrouw en Pompeleedie Judith van Osta. De huidige Pompier, Brabander Alex Filius, heeft nog maar vijf jaar deze functie. Dat kwam omdat in 2014 besloten werd dat de Pompier weer terug moest komen. Voorheen was zijn vrouw Hilda Filius actief als Pompeleedie als Zuid-Hollandse. "Ik kom oorspronkelijk van boven de rivieren en Alex uit deze regio", laat ze weten. "Toen we hier kwamen wonen ging ik naar de kindermiddag met onze kinderen en ik was onder de indruk van de optocht op zondag met aansluitend naar zaal Koch waar jong en oud feesten. Al gauw werd de Karnavalszondag met het gezin in Pompedurp gevierd."

Pompeleedie

Hilda werd vanaf 2013 Pompeleedie. "Ik deed samen met een aantal Pompeleedies mee aan een act voor de 11e van de 11e. Dit was zo gezellig dat ze me gevraagd hebben om ook een Pompeleedie te worden. In 2014 was dat nog zonder Alex in het gevolg. Een jaar later kwam hij bij het gevolg als Pompier. Na Karnaval 2017 ben ik gestopt als Pompeleedie. De kinderen worden ouder en willen vaker zelf op pad. Dan is het handig als iemand dat kan begeleiden. Maar Alex is nog steeds Pompier en muzikant bij Ut Toeternietoe in Strienestad."

Acts

De start voor het carnavalsseizoen, in Kruisland Karnavalsseizoen, is ze blijven organiseren met de 11e van de 11e. "Het is een avond waar jong en oud een podium heeft met acts van mensen uit het Pompedurp. Het is grappig, spontaan en mooi. Dit krijgen we steeds voor elkaar door een heel stel super enthousiaste mensen. We kiezen samen een thema, proberen anderen te motiveren, maken een draaiboek en we kleden Siemburg aan", vertelt Hilda. "Ook proberen we steeds meer kinderen enthousiast te krijgen, want die zorgen uiteindelijk voor het voortbestaan. Zo'n avond is heel gezellig."

Dankbaar

Eén van de mooie momenten die dit echtpaar weet te noemen is de avond met de Dinsdagavondclup. Hilda: "Gehandicapten die op dinsdagavond voor Karnaval in het zonnetje worden gezet door het gevolg en de Pompeblaozers gaan dansen, zingen, maken muziek en hebben veel plezier. Dat is voor het gevolg een dankbare avond." Een ander hilarisch moment is dat ze na de Burrieborrel in Strienestad als gevolg erachter kwamen dat ze Prins Karnaval waren vergeten mee te nemen, samen met de voorzitter, in de bus terug naar het Pompedurp.

Protocol

Bij het Karnavalsfeest in Pompedurp worden de voorbereidingen vooral leuk gevonden. Alex Filius: "De voorbals, de voorbereidingen en de repetities bij Ut Toeternietoe maken het vooral leuk. Of we nu gaan collecteren, oliebollen gaan bakken en verkopen of het plakken bij bouwclub Witte Gei't, het is altijd een gezellige boel met elkaar. Het is druk, maar heel gezellig. Omdat we niet te veel protocol hebben, is er tijd zat om Karnaval echt te vieren."

Vasten

Het van origine rooms-katholieke carnavalsfeest is niet heel erg herkenbaar meer. "Aan de datum van Karnaval is dit nog terug te zien", vertelt Alex. "En natuurlijk ook het vasten, want na zoveel gezelligheid moet een mens toch weer gaan opletten. Dit wordt nog steeds gedaan door een aantal mensen na de Karnavalsperiode, maar elkaar in het zonnetje zetten en aandacht hebben voor elkaar is het belangrijkst."

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief