Dit jaar moet Raldal het stellen zonder opening van de Corneliuskerk tijdens het carnavalsfeest.
Dit jaar moet Raldal het stellen zonder opening van de Corneliuskerk tijdens het carnavalsfeest. Foto: archieffoto Claudia Koole

Raldal valt op met carnaval dat tot in de zomer doorgaat

Door: Claudia Koole Algemeen

WELBERG - Voor de 34e keer organiseert Stichting Ontspanning Voor Welberg (OVW) het carnavalsfeest in het dorp Welberg dat Raldal heet in de carnavalsperiode. De nieuwe voorzitter Arnold Heijmans gaat voor een tweede jaar mee. D'n Dweilberg speelt het 12e seizoen en de nieuwe schooldirectrice van Pius X, Annemieke Bakx, maakt het allemaal voor de allereerste keer mee. Wat niet meer meegaat met carnaval is de Corneliuskerk waarvan de deuren blijven gesloten.

Raldal komt jaarlijks tot leven dankzij de Stichting Ontspanning Voor Welberg. Een andere vorm van carnaval, het Zomercarnaval, wordt georganiseerd door de dweilband D'n Dweilberg. Het is een feit dat het dorp Welberg als Raldal meerdere seizoenen carnaval kent als enige kern binnen gemeente Steenbergen. "We proberen carnaval nu voor het 34e jaar in leven te houden", vertelt Arnold Heijmans. "Dat valt niet altijd mee. Het is moeilijk om grote wagens binnen te krijgen. Dat gaat altijd met persoonlijk contact. We hebben een trouwe groep vrijwilligers die verbroedert, maar nieuwe vrijwilligers komen er nauwelijks bij."

Corneliuskerk

Voorgaande jaren werd de Corneliuskerk, die in 2015 haar deuren moest sluiten door een besluit van Bisdom Breda, gebruikt voor elke sociale activiteit in het dorp. "We hebben de kerstmarkt nog mogen houden afgelopen jaar van de nieuwe eigenaar, maar dit jaar is deze kerk echt in particuliere handen. Voor de kerstmarkt zullen we een nieuwe locatie moeten zoeken. En nee, carnaval wordt er niet in gevierd dit jaar", vertelt de voorzitter van OVW.

Tradities

Een nieuwe traditie wordt voor een tweede keer ingevoerd buiten een bestaande traditie. Heijmans: "Nieuw is dat we pasgeborenen een cadeautje geven met de speciale bedrukking 'Ik ben geboren in Raldal' en we gaan traditioneel door met fruitmanden en zakdoeken brengen bij zieken die niet in staat zijn om carnaval te vieren. Dit doen we zaterdag vóór carnaval. Dit jaar is dat zaterdag 22 februari."

Betrokkenheid

Voor de nieuwe directrice van basisschool Pius X, Annemieke Bakx, is het carnaval in Raldal nieuw. "Ik ga voor de eerste keer meemaken dat de Welberg omgetoverd gaat worden tot Raldal. Het is een ontzettend actief dorp met een hoge betrokkenheid." De kinderen zijn enthousiast gemaakt door het gevolg uit Strienestad om zich bij het jeugdgevolg aan te sluiten. "De leerlingen uit groep 7/8 mochten komen kijken bij bouwclub De Vlaojestampers en uit groep 5/6 hebben ze een dramaworkshop bezocht bij Myra Ceti in Steenbergen. We organiseren zelf ook een optocht. De kinderen hebben zelf een wagen gemaakt en een act bedacht. De link met het katholieke geloof wordt nog gelegd op school. De methode 'Trefwoord' biedt een kapstok hiervoor waar we mee aan de slag gaan en we leggen in de klas uit wat carnaval betekent." De nieuwe directrice wenst eenieder veel plezier toe: "In Berrege, waar ik zelf vandaan kom, zeggen we: Agge mar leut et!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief