Opnieuw of nog meer leegstand in het hart van Steenbergen, is niet de bedoeling na de coronacrisis.
Opnieuw of nog meer leegstand in het hart van Steenbergen, is niet de bedoeling na de coronacrisis. Foto: Claudia Koole

Gemeente Steenbergen trekt 1 miljoen euro uit om gedupeerden te ondersteunen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Ondernemers, waaronder ook ZZP-ers, verenigingen en stichtingen verkeren in zwaar weer. Landelijk is besloten om gedupeerden in de coronacrisis tegemoet te komen. Gemeenten dienen in allerijl hun ondersteuning hierop af te stemmen. De gemeente Steenbergen trekt een bedrag van 1 miljoen euro uit als Steunfonds. Raadsleden hebben hun visie hierop geuit.

Op twee punten zijn alle partijen het met elkaar eens: de waardering en het respect voor de inzet van hen allen in een moeilijke coronatijd met diverse crisis op het gebied van gezondheid, ondernemerschap en financiële situaties binnen huishoudens. Grote waardering wordt steeds uitgesproken naar het college en de raad, naar alle mensen die betrokken zijn en extra inzet tonen. "We moeten nu diep respect hebben voor de mensen die vechten tegen de coronacrisis", uit Tim Huisman van D66 Steenbergen. Het tweede punt betreft de inzet van 1 miljoen euro als Steunfonds.

Film 2020

Voor aanvang van de extra raadsvergadering boog burgemeester Ruud van den Belt zich over een uitspraak van Koning Willem-Alexander. "Onze Koning sprak op 20 maart 2020 het volgende uit", laat de burgervader weten. "Het jaar 2020 wordt een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren. Ik denk dat hij gelijk krijgt. De toekomst is ons ontglipt. Ons dagelijks leven en bewegingsvrijheid is sterk beïnvloed. Een week na het scholendebat in deze raadszaal werd alles anders. De straten werden leeg, evenementen zijn afgelast en winkeliers hebben openingstijden aangepast. Het is een film die ik nog nooit heb gezien. Het lijkt op een science fiction film waarbij de aftiteling nog niet bekend is."

Controle

Binnen de raad bestond er even de onduidelijkheid of het wel goed begrepen werd om deze 1 miljoen euro als één geheel vrij te stellen of op te delen in vier delen van 250.000 euro met tussentijdse controles en verantwoording. De PvdA Steenbergen wil bij iedere 100.000 euro een rapportage zien. Maurice Remery van Gewoon Lokaal: "We zijn een groot voorstander van het budget, maar er is nog niet zoveel duidelijk. We willen het college de vrije hand bieden. Controle blijft belangrijk met verantwoording met tussentijdse controlestappen om te kunnen reflecteren met elkaar." Een nieuw idee wordt geopperd voor na de coronacrisis. Remery: "Kunnen we belemmeringen gaan wegnemen na de crisis om stappen vooruit te gaan maken? Zo kunnen zaken eerder naar ons toegetrokken worden en naar voren gehaald worden om bedrijvigheid te gaan ondersteunen als het ondervangen van de toekomst."

Geweld

Nadir Baali van PvdA Steenbergen sneed een ander belangrijk punt aan in de extra raadsvergadering. "De meest kwetsbaren in de samenleving blijven onze zorg. Het huiselijk geweld zal er meer zijn in deze tijd. We willen een app zien om dit geweld te kunnen rapporteren, maar dit moet nog ontwikkeld worden en dit duurt te lang. Waarom kan de gemeentelijke app hier niet op aangepast worden?" Wethouder Koos Krook antwoordde: "Mensen kunnen altijd een melding doen, ofwel via de huisarts of via Meldpunt Veilig Thuis. De gemeentelijke app voegt niets toe hieraan. Een andere app is in ontwikkeling hiervoor."

Lokaal

Kees Gommeren van VVD Steenbergen vindt het begrip lokaal van D66 Steenbergen een manier van 'klein denken' zoals hij dat noemt. "Waarom hebben jullie een oproep gedaan om lokaal te gaan kopen?" Het zijn onderwerpen die steeds ietwat afwijken van het agendapunt Steunfonds.

Aanvragen

Wethouder Koos Krook: "We moeten rekening houden met wat we in onze zak hebben. Voor de Voedselbank is de komende tijd 16.000 euro beschikbaar. We zijn bezig om criteria op te bouwen en daarna snel te gaan schakelen. We weten niet wat er op ons afkomt. Bij de ISD in Bergen op Zoom zijn ruim 1.400 aanvragen binnengekomen voor TOZO. Voor Steenbergen zijn dit ruim 200 aanvragen. Het is niet zo simpel als het lijkt. We moeten er klaar voor zijn."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief