Geen examenstunt, examenfeestje en -vakantie, maar wel het Havo-diploma voor Fayline Rijshouwer uit Kruisland.
Geen examenstunt, examenfeestje en -vakantie, maar wel het Havo-diploma voor Fayline Rijshouwer uit Kruisland. (Foto: Claudia Koole)

Fayline Rijshouwer: 'We hebben niet de hele 'examen experience' beleefd'

KRUISLAND - Fayline Rijshouwer uit Kruisland is geslaagd voor haar havo-examen in de coronatijd van 2020. De centrale eindexamens voor dit jaar zijn geschrapt. Voor het bepalen van het eindresultaat heeft het ministerie een zak- en slaagregeling opgesteld. De aanmeldingsdeadline voor hogescholen en universiteiten is verschoven naar 1 juni. Wat deze twist doet met eindexamenleerlingen laat Fayline weten, die op het Jan Tinbergencollege (JTC) in Roosendaal zat.


"Toen ik te horen kreeg dat we geen centrale examens hadden, moest ik nog twee cijfers terug krijgen", vertelt de 16-jarige Fayline Rijshouwer uit Kruisland. "Deze twee punten zouden gaan bepalen of ik ging slagen of niet. Ik wist dit vóór de laatste toets en ik heb me nog goed kunnen voorbereiden op deze toets. Ik kreeg online lesstof via Magister, die door leraren was uitgezet. Daarbij ondersteunde onze mentor ons enorm."

Verspreiding

Landelijk gezien hebben veel leerlingen een dubbel gevoel. Het gevoel dat ze later worden gezien als de 'lichting corona examenkandidaten' geeft onzekerheid, hoewel dat door Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media wordt tegengesproken. De diploma's, die zonder centraal examen zijn afgegeven, zullen internationaal erkend worden. "Ik zat midden in mijn laatste schoolexamenweek vóór het centraal examen toen corona in Nederland belandde", vertelt Fayline verder. "We moesten de laatste toetsen nog afronden. Dat gebeurde met strenge maatregelen. De examenklassen moesten op verschillende tijden naar school komen en werden verspreid over het hele schoolgebouw."

Schoolplein

Na de toetsen gaan chillen met elkaar was er niet bij. "Nee", zegt Fayline. "We moesten direct het schoolplein verlaten na de toetsen. We mochten niet met onze vrienden blijven hangen. In die periode was het nog niet bekend dat het centraal examen niet door zou gaan, dus moesten we blijven leren. Online kregen we les en elke dag moesten we huiswerk maken. Dit werd onnodig toen bekend werd dat de centrale examens niet doorgingen."

Herkansingen

De in allerijl opgerichte zak- en slaagregeling van het ministerie zorgde ervoor dat herkansingen konden worden aangeboden voor leerlingen die er niet zo goed voorstonden. Op het JTC gebeurde dit ook. Fayline: "We hebben veel herkansingen aangeboden gekregen om toch nog te slagen. We mochten online vragen stellen aan docenten. Gelukkig is het mij gelukt om te slagen zonder herkansingen."

Examenfeest

De bijzondere situatie drukt een stempel op het afronden van een middelbare school. Fayline: "Aan de ene kant was het wel relaxed. We hadden geen examenstress, maar aan de andere kant vind ik het wel jammer dat wij geen echt examen gedaan hebben. Niet alleen het examen is afgelast, maar ook de examenstunt, de examenfeestjes en examenvakantie met vrienden. Veel vrienden denken hier hetzelfde hierover."

Social media

Een examenfeest zit er nog niet in. "We hebben niet de hele 'examen experience' beleefd. De voorgaande schoolexamens zijn afgenomen in dezelfde aula waar de centrale examens gehouden zouden worden. Ik heb dus wel in de examenzaal gezeten. Toen ik gebeld werd met het nieuws dat ik geslaagd was, heb ik dat wel klein gevierd met een paar vrienden en met ons gezin. Voorlopig ga ik nog geen feest vieren, maar er komt zeker een heel groot feest zodra dat allemaal weer mag. Mijn vrienden zie ik gelukkig nog af en toe en we houden contact via social media."

Toekomst

Fayline weet reeds wat ze gaat doen. "Ik ga Communicatie op Avans Hogeschool Breda studeren als ik toegelaten word. Ik wilde sowieso iets doen met mensen en ik vind het leuk om met marketing bezig te zijn. Deze opleiding past echt bij mij."

Claudia Koole

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES