'Honderd mensen bij de mis in Kruisland? Dat gaan we niet halen'
Ad Huijsmans is vrijwilliger, voorzitter van de parochiekerncommissie én koster van de Heilige Georgiuskerk in Kruisland.
Ad Huijsmans is vrijwilliger, voorzitter van de parochiekerncommissie én koster van de Heilige Georgiuskerk in Kruisland. (Foto: Ad Huijsmans)

'Honderd mensen bij de mis in Kruisland? Dat gaan we niet halen'

KRUISLAND - De verdere versoepeling van de coronamaatregelen betekent dat per 1 juli kerkdiensten, begrafenissen en huwelijksvoltrekkingen door honderd mensen kunnen worden bijgewoond. Al zal dat aantal in de Heilige Georgiuskerk in Kruisland niet worden behaald, weet Ad Huijsmans.


Hij is vrijwilliger, voorzitter van de parochiekerncommissie én koster. Als bijna vanzelfsprekend kreeg hij dan ook de verantwoordelijkheid voor de reserveringen. “De voorbije weken was er ruimte voor dertig bezoekers die vooraf moesten reserveren”, vertelt hij. “Drie keer op rij zat het vol, maar we hebben niemand hoeven teleurstellen. Het waren onze echte ‘vaste klanten’ die telkens aanwezig waren. Toevalligerwijs hebben we ook drie uitvaarten achter elkaar gehad, waarbij alleen de naasten aanwezig mochten zijn. Bij misintenties voor overledenen mochten van elke familie slechts twee leden present zijn. De families hebben dit echter netjes opgelost. Alles is in goede harmonie verlopen. Dat is het voordeel van Kruisland: iedereen kent elkaar.” Het aantal bezoekers aan de Georgiuskerk, onderdeel van de Sint Annaparochie, zal door de versoepelingen nu niet plotseling verdubbelen, verwacht hij. “Mocht de belangstelling desondanks groter zijn, dan is er nog niks aan de hand. In de kerk kunnen normaal gesproken 500 bezoekers. Er is alle ruimte. Zelfs als iedereen anderhalve meter afstand moet houden, is er nog geen vuiltje aan de lucht."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief