Bijzondere varkens zorgen voor luxe producten

Bijzondere varkens zorgen voor luxe producten

KRUISLAND - Michiel de Hoog houdt in Kruisland varkens van bijzondere rassen, Husumer, Duroc en Mangalitza: Snuyters. "Deze rassen staan bekend om hun uitstekende vleeskwaliteit."


Genoemde rassen komen eigenlijk nauwelijks nog voor. Sommige worden zelfs met uitsterven bedreigd. "Ze groeien erg traag. Waar de meeste varkens na zes maanden geslacht worden, duurt dat bij deze zo'n anderhalf jaar. Ze vieren als het ware ook echt nog hun verjaardag. De varkens krijgen naast brokjes veel groenten die over zijn van de boerderij, bijvoorbeeld courgettes, en brood van een bakker."

Afrijpen

Na de slacht maakt hij samen met een slager de vleeswaren. "Die worden afgerijpt in een klimaatruimte. Daar hangen de worsten en hammen totdat ze goed zijn om vervolgens naar restaurants en zo te gaan. Maar ik lever ook aan foodboxen. Het zijn een beetje de luxe producten die je in de slagerijen weinig meer tegenkomt." Hij noemt onder andere pittige chorizo, pancetta, lardo en coppa.

Aangeleerd

Michiel de Hoog (46) zou zichzelf geen traditionele boer willen noemen. "Nee, ik heb dit eigenlijk allemaal zelf aangeleerd. Ik ben ook kookdocent en leidt jong volwassenen op tot kok. Vroeger was ik overigens jurist. Het is een carrièremove ja", zegt hij lachend. "Maar soms moet je gewoon je dromen najagen als je gelukkig wilt worden."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 

Vacatures

CE Chauffeur

Roosendaal

Werkvoorbereider / magazijnbeheerder

Uden

Fruitplukkers

Woensdrecht

Paraveterinair

Sleeuwijk

Bezorgers Altena Nieuws

Hank, Werkendam, Nieuwendijk