Martien van Zundert.
Martien van Zundert. Foto: FOTO JOHAN WAGENMAKERS

Tridiuüm gaat vrijwel zeker door

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

KRUISLAND - Hoewel op 25 juni het definitieve besluit genomen wordt, is het vrijwel zeker dat het Tridiuüm, in tegenstelling tot vorig jaar, nu wel doorgang kan vinden. De 65e editie van deze driedaagse bijeenkomst van bezinning en retraite staat gepland van 27 tot en met 29 juli. “Ik heb er veel vertrouwen in dat het kan en mag,” zegt secretaris Martien van Zundert (66) namens het organiserende comité.


De oorspronkelijke bedoeling van het Zie­kentriduüm was om langdurig bedlegerigen in staat te stellen om weer eens deel te kunnen nemen aan kerkelijke plechtigheden en om sociale contacten te onderhouden. In 1955 werd onder het dagelijks bestuur van kapelaan Janssens en leerkrachten Adrie van der Lint en Cees van Zundert het allereerste Ziekentriduüm gehouden. “Onderwijzers werden erbij betrokken omdat ze zes weken vakantie hadden en op deze manier iets voor de maatschappij terug konden doen,” lacht Martien.

Voetsporen

In haar 66-jarig bestaan is het Triduüm, acht jaar terug is het woord ‘zieken’ ervan afgehaald, diverse keren verhuisd. “Vanuit de schippersschool even naar de ‘ouwe bieb’ in het voormalig zusterklooster, dan naar het oude steunpunt in de voormalige kapel en nu zitten we al vele jaren in ’t Veerhuis.” Sinds 2001 is Martien secretaris en als bestuurder is hij daarmee tevens in de voetsporen van zijn vader getreden. “Als klein manneke hielp ik al mee om tafels, stoelen en andere benodigdheden van de pastorie naar de schippersschool te sjouwen. Vier trappen op en vier trappen af en na het Triduüm kon alles weer terug.”

Volle buik

In de eerste jaren werd steevast begonnen met een Heilige Mis en was er de eerste en de derde dag om drie ’s middags nog een Lof. “Vele Gastelaren werden bovendien gecharterd om de gasten per auto op te halen. Vaak werd ook nog een tocht door West-Brabant gehouden met een tussenstop bij het theehuisje in Visdonk. Nu blijven we gewoon drie dagen intern, alleen met ons 60-jarig bestaan hebben we met twee touringcars de Smokkelaarsroute nog gereden.”

Vanwege coronamaatregelen krijgen de gasten nu een dag in plaats van drie aangeboden. “Normaal gezien hebben we elke dag honderd deelnemers. Die verspreiden we nu over drie dagen, waarbij de dag dan wel langer duurt dan doorgaans. In de ochtenduren is er koffie met wat lekkers, een dienst met handoplegging en ziekenzegening en een feestelijke lunch. Na de middag is er ontspanning met muziek, bingo en een tonpraoter. Als extra krijgen ze nog een ‘volle buik’ aangeboden namelijk een souper met diverse broodjes.”

Deelname aan het Tridiuüm is al vanaf het begin gratis. “Vooral dokter Walet, die heel veel voor het Tridiuüm heeft betekend, ijverde zich ervoor om dit vooral zo te houden. Gelukkig kunnen we rekenen op donaties van onder meer de Elisabeth-stichting, Stichting Jacques Mastboom-van der Loo, enkele parochiële caritasinstellingen en een bijdrage van de Rotaryclub Halderberge. Was het Tridiuüm in vroeger jaren uitsluitend voor inwoners van Oud Gastel, Stampersgat en vanaf het derde jaar Kruisland, dan is anno nu iedereen woonachtig in Halderberge en Kruisland van harte welkom.”

Meer informatie en inschrijving bij Martien van Zundert via telefoonnummer (0165) 513527



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief