<p>Peter Jan Margry vertelt over de totstandkoming van zijn boek.</p>

Peter Jan Margry vertelt over de totstandkoming van zijn boek.

(Foto: Caren Vermaat)

Boek ‘Vurige liefde’ belicht leven Janske Gorissen

STEENBERGEN - Het duurde zeventien jaar, maar eindelijk is het langverwachte boek van Peter Jan Margry over Janske Gorissen uit Welberg daar. Afgelopen vrijdag werd het boek 'Vurige liefde' officieel gepresenteerd in de Gummaruskerk in Steenbergen.


Het verhaal kreeg indertijd grote bekendheid omdat Janske naar eigen zeggen werd bezocht door zowel de duivel als Maria. Op een gegeven moment begon zij ook stigmata te vertonen op dezelfde plekken waar Jezus aan het kruis bloedde.

‘Het geval Welberg’

Van heinde en verre kwamen in de jaren ‘30 en ‘40 van twintigste eeuw de gelovigen naar Welberg afgereisd om ‘het bruidje van Jezus’ te ontmoeten. Maar nadat er vanuit het Vaticaan een officieel onderzoek werd ingesteld, was in de jaren '50 ineens alles voorbij. Om de naam Janske ook niet meer in de mond te hoeven nemen, werd er gesproken over ‘het geval Welberg’ en werd alles zoveel mogelijk in de doofpot gestopt. Veel geschriften en documenten zijn terecht gekomen in een kluis van het Bisdom Breda waar zelfs de archivaris geen toegang toe had. De belangrijkste stukken lagen echter achter slot en grendel in het Vaticaan. In 2020 heeft Margry als enige toegang gekregen tot deze informatie, waardoor hij nu na 70 jaar een duidelijk beeld heeft kunnen krijgen wat zich precies heeft afgespeeld en wat er zolang verborgen moest blijven. 

Visioenen en stigmata

Op haar 19e kreeg Janske TBC, een ernstige ziekte met koortsdromen en visioenen. Na haar herstel van de TBC hielden de visoenen aan en kreeg Janske ook stigmata in haar ogen en op allerlei plekken op haar lichaam. Margry vertelt: “Ik ken geen persoon waarbij zoveel bloed gevloeid heeft als bij Janske Gorissen. Bij Janske waren er alleen nooit wonden te zien. Ze waren altijd bedekt.”

Bruidje van Christus

In 1939 wordt Janske het bruidje van Christus waarbij ze gekleed als bruid de gelofte van zuiverheid aflegt en haar hand opricht om de ring door Jezus te laten kussen. Na deze heiligverklaring ging Janske op toernee door Limburg en kwamen in groten getale Katholieken wekelijks naar Welberg om Janske in haar eigen kapelletje in de kerk van Welberg te ontmoeten. Maar in 1950 is het opeens allemaal afgelopen. Door het Vaticaan is onderzoek gedaan naar wat zich precies afspeelde en is er een rapport geschreven over de bevindingen. Dit rapport is tot vorig jaar echter nooit openbaar gemaakt om zoveel mogelijk kerkelijke dienaren te ontzien. In 1953 is Janske verbannen naar Wouw waar ze op 53-jarige leeftijd in 1960 is overleden.

Vurige liefde

Margry geeft aan dat het boek heel lang op zich heeft laten wachten maar dat het wel een heel compleet en feitelijk verhaal is geworden. Wethouder Wilma Baartmans, die ooit haar scriptie over Janske schreef met als titel 'Mystica of hysterica', krijgt door Margry een van de eerste exemplaren van het boek aangeboden. Zij zegt: "Hoewel zij zelf de enige echte waarheid heeft meegenomen in haar graf, ben ik blij dat door haar verhaal de geschiedenis niet in vergetelheid is geraakt.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief