Prins Siem dun Eerste toast op Carnaval 2022.
Prins Siem dun Eerste toast op Carnaval 2022. Foto: Stichting Carnaval Peeloofdurp

Prins Siem dun Eerste: ‘Carnaval in volle glorie terugbrengen naar Dinteloord’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

DINTELOORD/PEELOOFDURP - Na dertig jaar is Prins Carnaval weer teruggekeerd in Peeloofdurp in de gedaante van Siem dun Eerste! Richard Wessels (49) bekleedt het leutige ambt van Prins Carnaval.

Zes jaar geleden staken verschillende Dinteloordse Bouwclubs de koppen bijeen om Stichting Carnaval Peeloofdurp op te richten. En één jaar later was dit een feit. Langzaamaan zijn toen verschillende activiteiten ontwikkeld met CV (Carnavals Vrienden) Dun Dubbel Dees. Na vijf jaar was het tijd voor de volgende stap: een nieuwe Prins Carnaval van Peeloofdurp. De vrolijke Richard Wessels was daar wel heel geschikt voor, zo vond het bestuur, en Richard hoefde er niet lang over na te denken, toen hij in april van dit jaar gevraagd werd. Het was nog even zoeken naar een goede prinsentitel en dit werd uiteindelijk Siem, gebaseerd op zijn eerste doopnaam Simon.

Met de paplepel

”Van jongs af aan heb ik carnaval gevierd“, vertelt de kersverse prins, “mijn ouders bouwden altijd al aan de wagen van de buurtvereniging en vonden het leuk om de kinderen om de wagens te zetten. Zij gaven dus het goede voorbeeld”, glundert Prins Siem. “Enkele jaren geleden haalde ik een geintje uit door mij in een prinsenpak te hijsen van een vriend. En vorig jaar met de landelijke verkiezingen heb ik de foto - die toen gemaakt is - voor de grap gebruikt op een poster: Stem op Lijst 11 (Prins Ries), voor 11 dagen feest,” lacht Wessels. “Ik hoop van harte dat ik een jaar of vijf, bij goede gezondheid, deze mooie rol kan vervullen.

“Onze stichting, die we ook bewust niet Carnavals Vereniging maar Carnavals Vrienden noemen, wil graag een moderne invulling geven aan het carnaval, niet te veel regeltjes, niet gestoeld op het verleden, maar kijkend naar de toekomst. We willen echt het Carnaval in volle glorie terugbrengen naar Dinteloord, met mooie feesten voor jong en oud. Een Raad van 11 zal er voorlopig niet komen, maar wie weet volgend jaar wel een Nar erbij. Op carnavalsmaandag komt er weer een gigantische optocht in ons Peeloofdurp, dankzij de bouwclubs die weliswaar strijden om de mooiste wagen, maar elkaar ook heel veel gunnen en gezelligheid voorop stellen”. 

‘Wa Ben’de Sgôôn!’

Hier motto voor 2022 is ‘Wa Ben’de Sgôôn!” De prins kan hier wel van genieten en houdt van de woordspelingen die bij carnaval horen. Naast de optocht en de bouwclubs, het worstenbal, een kinderfeest en de verschillende bals, wil Prins Siem dun Eerste zich ook gaan inzetten om een mooi feest te maken voor de jeugd, van 12 tot 18 jaar. “Momenteel zien we dat veel van onze jeugd in de omliggende plaatsen carnaval gaat vieren. Ik hoop dat we in de komende jaren een aantrekkelijk feest kunnen organiseren in Dinteloord voor juist díe groep! Ik zal daarvoor ook langs gaan bij de sportverenigingen om met hen te praten, want carnaval in Peeloofdurp is voor iedereen!” De prins roept ook mensen om die graag willen bijdragen aan de feesten om zich te melden en hij zou het heel erg fijn vinden als er een enthousiast dweilorkest is dat zich wil voegen bij de Prins om de aankomende carnavalsfeesten luister bij te zetten. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief