Het echtpaar Van den Bosch kreeg bezoek van de burgemeester van gemeente Steenbergen
Het echtpaar Van den Bosch kreeg bezoek van de burgemeester van gemeente Steenbergen Foto: Claudia Koole

60-jarig huwelijk echtpaar Van den Bosch viert feest

Door: Claudia Koole

KRUISLAND – Het echtpaar Van den Bosch uit Kruisland kreeg voor hun 60-jarig huwelijk bezoek van burgemeester Ruud van den Belt met zijn kabinetschef. Hij bezocht hen in hun huis dat de vroegere jongensschool in Kruisland was. Het bleef een jongensaangelegenheid, want uit het huwelijk van mevrouw en de heer Van den Bosch volgden vijf zonen en ook nog eens vijf kleinkinderen, waaronder vier kleinzonen.

"Een meid kwam er niet tussen bij ons, maar schoondochters en een kleindochter heb ik erbij gekregen hoor", laat de heer Van den Bosch vrolijk weten. Mevrouw en de heer Van Bosch hebben elkaar ontmoet via familie. "We konden het goed met elkaar vinden en zo is het gebleven." Het echtpaar was ondernemend in het dorpje Kruisland. "Mijn vrouw heeft een winkel in huishoudelijke artikelen gehad. Ik hield me bezig met landbouwmachines en tractoren als automonteur." Het garagebedrijf Van den Bosch bestaat nog steeds. Bijna al hun zonen zijn er werkzaam. Eigenlijk zijn al hun zonen in de autobranche werkzaam gebleven tot aan de dag van vandaag.

Tante Koos

Als ze eens op stap gingen bleven de kinderen bij tante Koos. "Ik zei nog dat de kinderen op tijd naar bed moesten, maar tante Koos zei, ik doe ze helemaal niet naar bed. Want wat moet ik dan een hele avond doen? Ze gaan pas naar bed als ze omvallen van de moeheid. En als we dan thuiskwamen was tante Koos nog met de jongens aan het paardje rijden op de rug", vertelt mevrouw Van den Bosch lachend. Als ze een dagje uit gingen met de jongens, moesten ze ook nog eens lachen.

Bonjouren

"Zondags, als we dan thuis waren, gingen we naar Zoutelande toe", vertelt de heer Van den Bosch. "Dan konden de mannen op het strand gaan bonjouren. Eén van hen had een jute zak gevonden. Maar die zat helemaal onder de teer. Moeder zei, laat hem maar spelen in het zand. En zo werd ie een beetje schoon." Als ze op vakantie gingen, konden de jongens ook veel spelen. Dan kwam het weleens voor dat het zo leuk was dat de vaders teruggingen om te werken en moeder met de kinderen, met nog een andere bevriende moeder en kinderen, achterbleef op het vakantieadres zodat de jongens nog meer plezier konden beleven. .

Verbouwing

Toen ze in de jongensschool gingen wonen, moest er veel verbouwd worden. De heer Van den Bosch: "Mijn schoonvader heeft zoveel voor mij gedaan, ik kan hem dat niet meer terugdoen. Hij heeft toen alle spijkers uit de planken gehaald. Er moest veel verbouwd worden. Waterleidingen moesten ook gelegd worden. IJzeren balken van 14 meter heb ik aan elkaar gelast. Ja, en nu zijn er mobiele telefoons, maar dat was toen niet. Als dan de telefoon ging, was ik de pineut en kon ik steeds vijf meter naar beneden. Dan was het weer boterhammen inslikken en naar boven."

Humor

In de achtertuin staat nog een oud aandenken aan de jongensschool. "Kijk, daar staat heilige Aloysius", wijst de heer Van den Bosch. Deze heilige was tevens in vroegere tijden verbonden aan de rooms-katholieke kerk in Kruisland die later heilige Georgius werd. In een hoekje staat een groot wit beeld van beton. In een ander hoekje in één van de grote keukens wijst de heer Van den Bosch naar iets wat er destijds stond: "Kijk, en daar stond het varken." Ook de burgemeester vindt dit leuke humor.

Feest

De familie heeft het 60-jarig huwelijk reeds gevierd in Steenbergen. "We kwamen 's middags samen en zijn tot 's avonds laat doorgegaan", laat een tevreden heer Van den Bosch weten. Ondertussen gaat al het werk in de autogarage door. Er staan genoeg auto's van klanten voor het garagebedrijf die onderhoud nodig hebben. Er is nog steeds werk aan de winkel. Dat hoort bij deze familie Van den Bosch in Kruisland.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief