Afbeelding
Foto: Thijs Bezemer

Dinteloordse Thijs is kampioen handboogschieten

Door: Remko Vermunt Algemeen

DINTELOORD – Hij doet het nog maar krap drie jaar en is nu al Nederlands kampioen. Ook haalde hij eerder zilver bij het Europese kampioenschap. Het gaat om Thijs Bezemer uit Dinteloord die het handboogschieten goed in z'n vingers heeft. Vanaf het begin zagen kenners uit de wereld van het handboogschieten meteen dat ze met een bijzondere jongen te maken hebben.

DOOR CLAUDIA KOOLE

"We zagen vanaf het begin af aan dat hij aanleg heeft", vertelt Jack Elst, secretaris van Handboogvereniging Concordia Florebith in Oudenbosch. "Hij kwam dikwijls terug in de wagen op de braderie. Dat viel op. Maar we zagen het meteen aan zijn houding. Voor ons was het meteen duidelijk." Thijs Bezemer maakt voor het eerst in de zomer van 2015 kennis met het handboogschieten. Op een braderie in Dinteloord staat een wagen waar geoefend kan worden. Hij keert er meerdere keren terug. Daarna nam hij een folder mee en werd lid.

Oefenen
Handboogschieten lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Toch gaat Thijs Bezemer net zo soepel en goed om met zijn traditionele houten boog als filmsterren in The Hunger Games. Echter, bij Thijs is het echt. Hij is geen acteur en doet niet alsof. Dat is inmiddels gebleken toen hij zilver haalde tijdens het Europese kampioenschap handboogschieten en een maand later als Nederlands kampioen uit de bus kwam. Hij heeft er veel voor moeten oefenen. Thijs Bezemer: "Ik heb er altijd al interesse voor gehad. Het is wel veel oefenen en veel concentratie, maar ik heb begrepen dat het ook om een stuk talent gaat."

Concentratie
Hij wordt beslist als een talent beschouwd binnen de vereniging. De combinatie van techniek en concentratie is in balans bij hem. "Het is een hele andere sport. Op het moment van concentratie moet het lichaam hetzelfde doen. Als je je hand iets anders zet in je gezicht, wordt het al anders." Tijdens het Nederlands kampioenschap moest hij een parcours aflopen. Dat was best zwaar. Thijs: "Voor de wedstrijd moest ik naar Kootwijk, naar het bosgebied Harskamp. Er was eerst een boogcontrole met een goedkeuring van het materiaal. De volgende dag tijdens de wedstrijd moest ik 14 kilometer lopen. Ik moest 28 doelen raken. Die doelen zijn dieren van schuimrubber. Ik schiet het liefst in een natuurlijke omgeving."

Hunterronde
"Thijs hoort bij de 3-D discipline. Dat is een aparte discipline binnen de club. Thijs schiet met de traditionele houten boog. Er zijn ook nog andere bogen zoals de recurve boog en de compound boog", zegt Jack Elst. "Tijdens wedstrijden zijn er regels. Gedurende een onbekende afstand moet je kunststof dieren zien te schieten. Een eerste schot in de keel is het beste. Raak je het dier, dan mag je niet opnieuw schieten. Dan heb je ook nog de hunterronde, het raken of het missen. Dan schiet je met één pijl." Thijs Bezemer blinkt uit binnen Handboogvereniging Concordia Florebith. Hij heeft niet zo'n behoefte om te gaan schieten op levende wilde dieren. Thijs: "Dat mag ook niet in Nederland. In Alaska mag dat wel. Misschien dat ik er ooit eens naartoe zal gaan."

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief