Het jagen van de platbodems door grote trekpaarden vindt dit jaar plaats in Steenbergen
Het jagen van de platbodems door grote trekpaarden vindt dit jaar plaats in Steenbergen

Bijzondere editie van twintigste bietentocht

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - De jachthaven van Steenbergen vormt op zondag 21 oktober het decor voor de start van de Bietentocht. De twintigste editie van deze speciale tocht gaat in tegenstelling tot voorgaande jaren 'de andere kant' op. Vorig jaar vormde de Steenbergse haven de finish voor de ruim twintig platbodems, maar dit jaar vormt Steenbergen juist de start.

De Bietentocht is een vierdaagse tocht die elk najaar gevaren wordt door zogenaamde platbodems. Vier dagen lang varen de schippers door de Zeeuwse wateren om de geschiedenis van het vervoeren van vracht per boot in leven te houden. Bij de eerste Bietentocht in 1999 werden nog vele schippers wakker met een laagje ijs op het dek. Maar in twintig jaar tijd hebben de schippers van alles meegemaakt: Van korte broeken tot dikke wollen mutsen en van windkracht 0 tot windkracht 10.

Route

Welk weer de schippers dit jaar te wachten staat is nog een groot raadsel, wel is inmiddels bekend hoe de tocht zal gaan lopen. Op zondag 21 oktober begint de opwarming van de bietentocht. Tussen 12.00 en 16.00 uur worden de schepen door de Steenbergse Vliet tot aan het aquaduct over de A4 gejaagd naar Steenbergen door zo'n veertig tot 45 mooie, grote trekpaarden. Deze traditie wordt al jaren in stand gehouden, zo ook nu de start in Steenbergen is. Vervolgens trekken de schepen op maandag van Steenbergen naar Yerseke, waarna ze hun tocht vervolgen naar Zierikzee, Dintelmond en de finish is dit jaar in Willemstad.

Tocht

De bietentocht is echt een tocht en geen race. "Daardoor zijn de deelnemers ontzettend geprikkeld om er zo mooi mogelijk uit te zien en niet per se het snelste de route af te leggen. Dat heeft ervoor gezorgd dat deelnemers de laatste jaren zich kleden in een thema, wat er feestelijk uit ziet voor de mensen langs de kant. Eerst voeren ze in traditionele kleding, maar we hebben door de jaren ook Flower Power voorbij zien komen, of Bonnie en Clyde, smurfen op een boot. Het is voor ons altijd een verrassing wat er voorbij komt", aldus Han van Veen, voorzitter van de organiserende stichting Zeeuwse Beurtvaart.

Saamhorigheid

Dat is overigens niet het enige dat de tocht zo aantrekkelijk maakt voor de deelnemers. "Er is veel saamhorigheid. De schippers delen de trots op wat zij doen en op hun schepen. Dat willen ze graag laten zien. Ze willen ook graag tonen hoe goed ze kunnen varen." Dat laatste is een terugkerend onderdeel. De schippers worden in elke haven uitgedaagd om zonder gebruik van de motor af te meren en ook weer te vertrekken.

Bieten

Het zou natuurlijk geen Bietentocht zijn zonder bieten en dus moeten de schippers ook iedere dag bieten laden, om die op de laatste dag te laten keuren door een bietenkeurmeester. Dat zijn er uiteraard niet meer zoveel als vroeger, vaak gaat het om een symbolische hoeveelheid bieten. "De deelnemers mogen uiteindelijk zo creatief zijn als ze willen. Sommige maken gezichtjes op de bieten, we hebben ook wel eens gezien dat iemand in die dagen jenever ervan had gestookt. De keuringsmeester bepaalt wie het leukste of beste met de bieten is omgegaan." De deelnemers strijden uiteindelijk om de grote prijs van de Bietentocht: De Bietenbel. "Wie het gemiddeld het beste gescoord heeft op vaardigheid, bietenkeuring en gecorrigeerde vaartijd, die wint de Bietenbel. De naam van de winnaar wordt daarin gegraveerd."

Kijken?

Om dit schouwspel van dichtbij mee te kunnen maken kunt u de auto parkeren bij de mestput achter Fort Henricus. Vanaf Steenbergen rijdt u dus langs het Fort tot aan de mestput. Houd er wel rekening mee dat de weg modderig kan zijn, dus laarzen zijn aan te raden! Kijk voor meer informatie over de bietentocht op: www.bietentocht.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief