Josje Holthuijsen bij haar mini Shetlander Fin, een knuffelpony
Josje Holthuijsen bij haar mini Shetlander Fin, een knuffelpony Foto: Claudia Koole

Nieuwe Kruislandse biedt speciale zorg

Door: Claudia Koole Algemeen

KRUISLAND - Kinderopvang is een niet meer weg te denken dienst binnen de hectische samenleving. Een ouder brengt het kind naar een kinderopvangcentrum en kan naar het werk. Dat is anders bij ouders met kinderen die speciale medische zorg nodig hebben. Josje Holthuijsen (36) uit Kruisland brengt hier verandering in aan. Zij verleent kleinschalige verpleegkundige opvang voor jonge kinderen.

DOOR CLAUDIA KOOLE

Josje Holthuijsen en haar gezin komen uit Gouda. Ze wonen sinds 2017 in Kruisland en genieten van de landelijke omgeving. Dat gaf haar meteen een kans om iets unieks op te zetten. Overigens een idee dat pas ontstond toen ze in Kruisland woonde. "Wij wonen hier heerlijk tussen de akkers met een weids uitzicht", laat ze weten. Haar gezin bestaat uit echtgenoot Dennis, twee kinderen van 11 en 6 jaar en een aantal dieren waaronder drie paarden. "Toevallig stond het huis dat we zochten in Kruisland. Ik werk al bijna 18 jaar als gespecialiseerd kinderverpleegkundige maar heb nooit de ambitie gehad iets voor mijzelf te starten. Tot dit huis, de rust hier en de prachtige inwerking van de natuur."

Intensieve zorg

Kinderen tot en met 10 jaar kunnen terecht bij Pompelijn, vernoemd naar de carnavaleske naam van Kruisland: Pompedurp. Dan gaat het om kinderen die intensieve verpleegkundige zorg nodig hebben. Ook kinderen met een (chronische) ziekte of aangeboren afwijking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Bij deze zorg die Josje reeds zo'n 18 jaar verleent komt heel wat kijken. Denk hierbij aan sondevoeding, beademing, infusen, medicatie en andere specifieke zorg zoals trachea canule zorg, katheteriseren, darm spoelen, voedingssondes, duodenum sonde enzovoort. Het zijn taken die niet bij een reguliere kinderopvang te vinden zijn en ouders van kinderen met speciale zorg beperkt in hun dagelijks (werk)leven.

Communicatie

"Deze groep vaak chronisch zieke kinderen moet vaak al een hele hoop. Denk aan een arts bezoeken, dagelijks vervelende handelingen ondergaan, medicatie innemen, therapieën volgen enzovoort. Ik wil hen een plaats bieden waar ze kind kunnen zijn en waarbij hun ouders meer ruimte krijgen voor zichzelf zodat ze zelf ook een keer weg kunnen en de zorg voor hun kind in goede handen overdragen." Buiten een dagopvang is er tevens een logeer- en avondopvang. De kinderen met speciale zorg blijven ook dan onder permanent toezicht. Josje: "Tijdens de logeeropvang zal ik zelf bij de kinderen op de kamer gaan slapen. Ik vind goede communicatie met ouders heel belangrijk. In het belang van het kind kunnen er regelmatig overlegmomentjes zijn via telefoon of WhatsApp. Ouders kennen hun kind ten slotte toch het beste."

Knuffelpony

Het idee om deze specifieke zorg te gaan verlenen is mede vanwege de locatie in Kruisland met dieren en de natuur. "Het contact met planten, bomen en dieren draagt bij aan het welbevinden en de ontwikkeling van kinderen", vertelt Josje. "Onze tuin is een omgeving waar een kind zich veilig kan ontwikkelen naar eigen kunnen en mogelijkheden. Het kind ontspant, de zintuigen worden gevoed en het zet aan tot bewegen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat zieke kinderen minder pijn beleven door omgang met dieren." Zo'n dier bij Josje thuis is de mini Shethlander Flin, een heuse levende knuffelpony. "Het is niet de bedoeling dat kinderen leren paardrijden bij mij, maar het aaien en het borstelen zorgt voor bevordering van interactie bij het kind. Contact met paarden zorgt voor het afvoeren van het stresshormoon en zorgt voor aanmaak van het hormoon oxytocine, het gelukshormoon." Grootschalig zal haar verpleegkundige opvang niet worden. Josje: "Afhankelijk van de zorgzwaarte en de behoefte van het individuele kind zal ik per keer maximaal drie kindjes opvangen. Ik heb niet de intentie om te groeien en personeel aan te nemen. Dit om het juist knus en gewoon lekker huiselijk te houden. Het lijkt me wel leuk om over een poosje gebruik te maken van vrijwillers voor bijvoorbeeld muziekles of een voorleesoma."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief