Een aantal leden van de Buurtpreventieteams ontvingen van burgemeester Van den Belt nieuwe jassen
Een aantal leden van de Buurtpreventieteams ontvingen van burgemeester Van den Belt nieuwe jassen Foto: Claudia Koole

Buurtpreventieteams ontvangen nieuwe gele jassen

Door: Claudia Koole

STEENBERGEN - In het gemeentehuis van Steenbergen ontvingen maandagavond een aantal leden van diverse buurtpreventieteams nieuwe gele jassen. Deze jassen vergroten de herkenbaarheid en hebben een uniforme uitstraling. Met een terugblik op de afgelopen jaren is gebleken dat deze teams onmisbaar zijn in straten en wijken.

"In Frankrijk hebben ze gele hesjes", verklaarde burgemeester Ruud van den Belt in zijn toespraak inspelend op de actualiteit. "Maar dat gaan we jullie niet aandoen. Wij hebben jassen en die reik ik uit. Met betrekking tot mijn portefeuille Veiligheid voel ik me gesteund met jullie. Ik heb de eer gehad om een nacht mee te lopen voor een veilige omgeving. Het staat in de grondwet verankerd dat een burger recht heeft op een veilige omgeving en dat komt dichterbij met buurtpreventieteams. Zeker in dit individualistische tijdperk is het een genot om preventieteams te hebben. Pak de zorg op in je buurt waar dit nodig is."

Hangjeugd

John Rommers en Peter van Dongen behoren tot het buurtpreventieteam Steenbergen-Zuid. "Iedere dag is er een ander team dat loopt op verschillende tijden. Als er onveilige situaties zijn, spreken we mensen erop aan", laat John Rommers weten. Sinds er buurtpreventieteams zijn, is verbetering reeds merkbaar. Harald Jansen hoort bij het buurtpreventieteam in Nieuw-Vossemeer. Jansen: "We zijn destijds voor de hangjeugd begonnen. Die is er nu niet meer." Rommers en Van Dongen geven aan dat de hangjeugd in Steenbergen-Zuid ook minder is geworden.

Veiligheid

Situaties waarop mensen worden aangesproken zijn bijvoorbeeld openstaande garagedeuren, fout parkeren, fietsen die niet op slot staan of overlast die de openbare veiligheid aantast. "Als we iets zien, bellen we aan. Ons eerste aanspreekpunt is de wijkagent", zegt John Rommers. Soms is er een samenwerking met een jongerenwerker van de gemeente Steenbergen. Harald Jansen: "Toen we een keer overlast hadden van vuurwerk is een jongerenwerker erbij betrokken geweest. Maar dat was toen eenmalig." Buiten het feit dat het leuk gevonden wordt om te wandelen met elkaar, wordt preventiewerk als nuttig ervaren. Rommers: "Je levert een bijdrage aan veiligheid. Bewoners krijgen bovendien een veiliger gevoel." Het is de veiligheid die iedere burgemeester graag ziet en wilt behouden, nu met nieuwe jassen binnen de gemeente.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief