"Omarm en koester overeenkomsten, luister naar elkaar en laat die verschillen wat vaker los", is de wens van de burgervader van Steenbergen.
"Omarm en koester overeenkomsten, luister naar elkaar en laat die verschillen wat vaker los", is de wens van de burgervader van Steenbergen. (Foto: Claudia Koole)

2019: bevorderen samenwerking en verbinding

STEENBERGEN - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in de publieke hal van gemeente Steenbergen hield burgemeester Ruud van den Belt traditioneel zijn nieuwjaarstoespraak. Hij blikte terug op het afgelopen jaar en deed onder andere een aankondiging dat er gelobbyd wordt voor de Vuelta, de Ronde van Spanje, die in de derde etappe in 2020 door Steenbergen trekt.


DOOR CLAUDIA KOOLE

Een ander paradepaardje kwam eveneens voorbij. "Waar we erg gelukkig mee zijn is met de keuze van tanteLouise om zo'n mooie nieuwe voorziening als het Hof van Nassau neer te zetten. Misschien wel het modernste verpleeghuis van Nederland, maar boven alles een veilige haven voor bewoners, waar medewerkers en vrijwilligers onvoorstelbaar goed werk doen." In mei 2019 staat een formele opening gepland. "Door wie deze opening wordt gedaan, tja, dat blijft nog een mooie verrassing", liet een trotse burgervader weten.

Dierbare overledenen

Overledenen kregen een bijzondere plaats. Burgemeester Van den Belt noemde heel kort de impact van het ongeluk met de kinderen in Oss, maar verwees meteen naar de eigen omgeving. "In het bijzonder denk ik aan Elly Lambers, hoe zeer zij geliefd en gewaardeerd werd in alles wat zij voor de gemeenschap heeft gedaan en betekend. Dat bleek uit haar drukbezochte uitvaart." Een herdenking voor andere dierbare overledenen was er tijdens het evenement Falling Stars in 2018. "Een nagedachtenis werd gecombineerd met een spectaculaire afdaling vanaf de Gummaruskerk. Falling Stars leverde bovendien 10.000 euro op voor goede doelen van de Roparun."

Klaproos gevelschildje

Fort Henricus wordt dit voorjaar geopend. "Als gemeente hebben we de keuze gemaakt om lid te worden van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden." Dat de geschiedenis van Steenbergen en omgeving een speciale plaats heeft bij de burgemeester, blijkt uit zijn betrokkenheid bij de bevrijding. Een vreemd gegeven is dit overigens niet. Ruud van den Belt is zelf veteraan. Hij roemt de klaproosbeschildering onder het viaduct bij Welberg. "De beschildering met klaprozen, hét internationale symbool voor slachtoffers van oorlogsgeweld, maakt dat we hen die stierven voor onze vrijheid nooit vergeten." Na afloop van de nieuwjaarsbijeenkomst bevestigde hij een klaproos gevelschildje bij de entree van het gemeentehuis.

Toverwoord 'samen'

'Samen' is het toverwoord voor 2019. Niet zo spectaculair, doch het is in lijn met het coalitieakkoord 'Gewoon Samen Doen'. Cultuur, samen en verbinding wordt als een magische formule naar voren gebracht voor alle burgers. "We moeten nog veel meer in contact komen met elkaar. En cultuur, dat zijn we eigenlijk zélf. Het brengt ons altijd samen, want cultuur beleef je nooit alleen. Alleen kunnen we niets. U niet, ik niet. Het college niet, de raad niet. Vrijwilligers niet, ondernemers niet. We moeten het écht samen doen. Blijf fysiek zichtbaar en blijf elkaar persoonlijk aanspreken", waren de wijze woorden die aan 2019 worden gekoppeld.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief