Modelbouw betreft scheepsbouw, maar kent ook andere vormen zoals auto's en stoommachines
Modelbouw betreft scheepsbouw, maar kent ook andere vormen zoals auto's en stoommachines (Foto: Paul Burghoorn)

Open dag ModelbouwVereniging MVSV in aantocht

STEENBERGEN - Op zondag 3 februari wordt van 11.00 tot 17.00 uur voor de twaalfde keer een open dag gehouden door Modelbouw Vereniging Steenbergse Vliet (MVSV) bij het clubhuis in het gebouw van de Scouting aan de Oudevest 9 in Steenbergen. De schaalmodellen die er worden getoond, zijn gemaakt door beginners tot aan top modelbouwers. Iedereen kan zich met modelbouw gaan bezighouden.


Paul Burghoorn is lid van de Modelbouw Vereniging Steenbergse Vliet en vindt het fijn om zijn enthousiasme wederom te delen op de open dag. "Modelbouw is een leuke betaalbare hobby waar techniek, improvisatie- en doorzettingsvermogen met wat geduld aan de orde zijn. Het is een soort maakbare werkelijkheid die wordt gemaakt. Deze hobby werkt zeer ontspannend en geeft veel voldoening", vertelt hij.

Schaalmodellen

Die voldoening uit zich in de soorten schaalmodellen die worden gemaakt, want dat beperkt zich niet alleen tot scheepsbouw, als modellen van werkschepen. Diverse leden houden zich ook bezig met auto's, treinen en militaire voertuigen. Maar ook vrachtwagens en stoommachines worden gemaakt. Burghoorn: "In onze club hebben wij top modelbouwers en beginners, en alles wat daartussen zit. We hebben een grote diversiteit aan kennis in huis die we graag delen met anderen. Tijdens de open dag worden niet alleen tientallen radiografische bestuurbare schaalmodellen van stoom-, zeil, marine- en werkschepen van museumkwaliteit gepresenteerd, maar ook schitterende vrachtwagens en diorama's."

Snertvaren

Tijdens de open dag is er een doorlopende videovoorstelling. De afgelopen jaren heeft de vereniging diverse evenementen georganiseerd. Dan wordt er bijvoorbeeld gevaren tijdens clubbijeenkomsten. Maar in de agenda van de MVSV staat ook genoteerd dat ze op 23 en 24 februari aanwezig is bij de Modelbouw en Legoshow in de Zeelandhallen Goes. Daarna is er op 10 maart het Snertvaren in Steenbergen. Op de open dag wordt dit nog eens benadrukt tussen alle technieken door.

Technieken

Over die technieken weet Paul Burghoorn nog wat te vertellen: "Bijzonder is een model van een havensleper met zogenaamde Voith-Schneider voortstuwing. En ook zullen de nieuwste technieken op het gebied van 3-D printen en computergestuurde CNC technieken worden getoond." Die technieken voor het bouwen worden wat specialistischer met verf en lijm om te airbrushen, drybrushen, het weatheren of met pre-shading. Wie wil weten wat dit betekent doet er goed aan om naar de open dag te gaan en lid te worden van de MVSV om zelf aan de slag te gaan. Burghoorn: "Ja, leden kunnen we altijd goed gebruiken." Hoe meer kennis in huis, hoe meer er te delen valt aan inzicht en (vaar)plezier.

Meer informatie kan er gevonden worden op de website: www.MVSV.nl

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief