Scholieren maken zich sterk voor het klimaat

STEENBERGEN - De klimaatscepsis groeit. Vooral onder ouderen, en onder mannen. Dat nieuws was afgelopen week te lezen in alle nationale kranten. En dat is een slechte ontwikkeling, vinden de Steenbergse Femke, de Bergse Myrthe en de Thoolse Anna. Want juist zij als jongeren moeten nog lang op deze planeet door. Daarom doen ze hun best om zo duurzaam mogelijk te leven. Maar ze willen ook graag een groter gebaar maken. Daarom zijn ze druk aan het brainstormen over het realiseren van een grote actie, zoals een bijzonder project of een staking.


Op 7 februari 2019 stroomde het Malieveld in Den Haag vol met spijbelaars voor het klimaat. Duizenden leerlingen liepen met spandoeken en protestborden mee in de mars om aandacht te vragen voor het milieu. Maar de 16-jarige Femke en Anna en de 17-jarige Myrthe waren er niet bij. Dat terwijl de meiden wél heel erg met het milieu bezig zijn. Zo eten ze weinig vlees, gebruiken ze geen plastic tasjes en recyclen ze zoveel mogelijk. "We vonden het een super goed initiatief. Maar daaraan deelnemen was voor ons lastig. Je moet natuurlijk helemaal naar Den Haag en we zaten toen in een periode met veel toetsen", legt Myrthe uit. Daarom zouden ze graag zélf een actie houden, samen met vriendinnen Raisa, Inge en Natasha.

Voorbereiding

De zes meiden van Roncalli in Bergen op Zoom zijn al weken bezig met brainstormen over een goede actie. Want als er één ding is wat ze niet willen, dan is het slecht geïnformeerd overkomen. Anna legt uit waarom: "Je zag bij de eerste landelijke staking toch dat niet alle stakers precies wisten wat het klimaatprobleem nou was, of wat er al gedaan wordt om het op te lossen. En voor sommige spijbelaars ging het vooral om een dag vrij, en niet om het klimaat." Daarom regelden de zes vriendinnen een interview met de wethouder van Duurzaamheid van Bergen op Zoom, Andrew Harijgens. "Dat was een super interessant gesprek", vertelt Myrthe. "Hij vertelde over alles wat de gemeente al doet, zoals met de zonnepanelen op het gemeentewerf. Maar ook over zijn dromen, zoals een vrachtverkeervrije binnenstad." Ook legden de meiden contact met Youth for Climate. Die organisatie weet alles wat er komt kijken bij het organiseren en promoten van acties rondom aandacht vragen voor het milieuprobleem.

Doel

Wat de actie van de meiden gaat worden, weten ze nog niet precies. In eerste instantie was het idee een eigen staking. Die zou moeten plaats vinden op 14 maart, op dezelfde dag als wanneer er ook weer een landelijke staking is van schoolspijbelaars. De meiden hadden voor het stadskantoor willen gaan staan. "Maar dat bleek toch te kort dag en lastig te regelen met vergunningen", legt Femke uit. Toch gooien ze het idee voor een staking nog niet overboord. Ze zien het nut namelijk zeker in. "Het is naïef om te denken dat er meteen van alles zal veranderen. Maar met een staking kun je wel goed publiciteit krijgen en dus veel mensen bereiken. En daarmee zorg je ervoor dat er door iedereen wat meer wordt nagedacht over de gevolgen van ons gedrag op het milieu", legt Femke uit. "Precies", vult Myrthe aan. "Wij willen nog heel lang leven om deze planeet. Dan moeten we hem wel beschermen. Dat is de boodschap die klimaatspijbelen geeft."

Wat de zes meiden dus precies gaan organiseren, en of het een staking of toch een ander project wordt, blijft nog even spannend. Maar dat ze íets gaan doen, staat als een paal boven water. "Alle kleine beetjes helpen", aldus Femke. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief