Vrijwilligers werken en schilderen hard door om het dorpshart van Welberg een nieuwe uitstraling te geven. FOTO CLAUDIA KOOLE
Vrijwilligers werken en schilderen hard door om het dorpshart van Welberg een nieuwe uitstraling te geven. FOTO CLAUDIA KOOLE (Foto: Claudia Koole)

'Centrumplan Welberg gaat echt beginnen'

WELBERG - Vier jaar geleden werden de eerste plannen uitgesproken voor een nieuw dorpshart in het dorpje Welberg binnen de gemeente Steenbergen. Zaterdag werd een speciale opening gehouden als aankondiging over wat er nu echt gaat gebeuren. Veel vernieuwing staat op de rol waarbij veel bomen werden gekapt en een aantal ervoor terugkomen.


De gebouwen van MJW De Klup en JFK worden flink onder handen genomen door vrijwilligers. Iwaz art&workshops is inmiddels een begrip in Welberg. Hij helpt actief mee aan het beschilderen van de buitenmuur. "Op Pius X geef ik ook creatieve lessen", vertelt hij. "Op andere scholen ook trouwens. Bij de Groen van Prinsterer heb ik een muurschildering gemaakt. En laatst ook bij de Meesterwerken door kinderen, samen met Claudia de Groen, heb ik meegeholpen. Dit is een buurtparticipatie. Goed voor de sociale cohesie." Ondertussen wijst hij naar het metershoge potlood dat grijs geschilderd is op het voetpad naar de ingang van beide clubs. Het is een object dat over een half jaar in een veranderd centrum staat.

Piratenschip

"Er gaat heel veel veranderen", laat wethouder Wilma Baartmans weten. "Het heeft heel lang geduurd, maar het centrumplan Welberg gaat echt beginnen." De inwoners van Welberg, Dorpsraad Welberg en de leerlingen van de basisschool Pius X hebben allemaal een vinger in de pap gehad. Leerling Florien Dierks: "Kinderen weten wat leuk is om in te spelen. Volwassenen denken daar anders over." De huidige parkeerplaats wordt een speelplein met een pannaveld en wellicht een piratenschip.

Dorpshart

"We weten precies wat er speelt en leeft. Het gebied krijgt meer samenhang", vertel Dasja Abresch van de Dorpsraad Welberg. Voordat de opening plaatsvond werd er flink door geschilderd. Vrijwilligster Barbara Vroombout heeft er schik in. "Ik werk zelf in de kinderopvang en ben graag creatief bezig met kinderen. Mijn man zat al bij De Klup en ik zit er nu zo'n half jaar bij." Veel handen werken mee aan de realisatie van een nieuw dorpshart.

Filmpje

Zelfs De Vaert krijgt een andere naam: De Nieuwe Vaert. Zo komt er een jeu de boules baan, een zitkade, een nieuwe brug, een Welberg tribune en speelberg, wordt er een levensgroot schaakbord gemaakt, komt er een nieuw schoolplein voor de basisschoolleerlingen, een picknickveld, een nieuwe speeltuin met pannaveld en de frietkar blijft een vast onderdeel. Tijdens de opening werd dit getoond in een speciaal filmpje dat is gemaakt. 

Bomen

De nieuwe woningen moeten het dorpshart verder verfraaien in vernieuwing van de buurt, hoewel hiervoor ruim 50 bomen gekapt moeten worden. Hier komen wel nieuwe bomen voor terug, maar dat zal niet hetzelfde aantal zijn. Ondertussen wordt er doorgewerkt naar een samenhangend resultaat.

Claudia Koole


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief