Column Ruud van den Belt: 'Altijd blijven strijden voor vrijheid'

  Column

Het is alweer zo’n 30 jaar geleden. Toch weet ik nog als de dag van gisteren hoe ik me voelde, toen ik als jonge Marechaussee het vliegtuig instapte. Dat gevoel van spanning en onzekerheid. Op jonge leeftijd geliefden, familie en vrienden voor lange tijd achter moeten laten, om in een ver land met een onbekende cultuur de ‘vrede’ te gaan bewaken. En de herwonnen vrijheid te helpen garanderen.


Ik heb dit thema al vaker aangehaald, maar volgens mij kun je nooit genoeg benadrukken hoe gelukkig iedereen zich mag prijzen die in vrijheid kan leven. Alsook dat je vrijheid nooit als vanzelfsprekend mag beschouwen. Vrijheid, in de breedste betekenis van het woord.

Wie hier zeker over mee kunnen praten, zijn alle veteranen, die wanneer en waar ook ter wereld zijn uitgezonden. Voor de veteranen in onze gemeenschap is er sinds twee jaar een lokale veteranendag en onlangs heeft een aantal van hen de handschoen opgepakt om de stichting Veteranen Steenbergen (VeSt) op te richten. Vooral Rob, Henri, Robin en Attie hebben zich hier sterk voor gemaakt.

Afgelopen vrijdag mocht ik te gast zijn op de eerste netwerkbijeenkomst van VeSt, bij de Watertoren. Een mooie gelegenheid tot ontmoeting, gesprek en het samen uitwisselen van ervaringen, die soms moeilijk met anderen te delen zijn. Er is veel gelachen, veel gekletst en emoties werden zeker niet uit de weg gegaan.
Zo kwam ook de vraag aan de orde in hoeverre onze uitzendingen bepalend zijn voor onze vrijheidsbeleving, mede in relatie tot de vorige week helaas weer opgelaaide discussie over homoseksualiteit en transgenderisme. Wat zijn alle oorlogen en vredesmissies dan waard geweest, kun je je afvragen?
We moeten te allen tijde blijven strijden voor vrijheid en alles in het werk stellen om die te bewaken, waar dan ook, zo luidde onze slotsom. Waarbij ik graag nog maar eens memoreer dat in Steenbergen iedereen welkom is en dat je hier mag zijn wie je bent, ongeacht afkomst of geaardheid. Hier kun je, zoals op het Welbergse klaprozenviaduct valt te lezen, overal – in vrijheid en blijheid – naartoe rennen.

Met dat fijne gevoel hebben we onder het genot van een biertje en borrelhapje deze eerste, waardevolle netwerkbijeenkomst van VeSt afgesloten. Dank jullie wel veteranen! Ruud

Burgemeester Ruud van den Belt van de gemeente Steenbergen vertelt elke twee weken over de vele aspecten van zijn werk. Reageren? burgemeesterscolumn@gemeente-steenbergen.nl

 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief