windmolen-e1443722563857
windmolen-e1443722563857

Geld voor hybride dorpsmolen voor Sint Philipsland

Door: Vera de Geus Algemeen

SINT PHILIPSLAND - De Stichting Zeeuwse Publieke Belangen maakt 126.000 euro vrij om te onderzoeken of er een hybride windmolen geplaatst kant worden op Sint Philipsland. Dit op verzoek van Initiatiefgroep Dorpsmolen Sint Philipsland die een windturbine wil realiseren waarvan de opbrengsten volledig op het eiland Sint Philipsland en haar inwoners terechtkomen. Als deze er inderdaad komt, zou dat kunnen betekenen dat elektriciteit omgezet gaat worden warmte of duurzaam gas en regulier gas niet meer nodig is in het dorp.

"Het plan bestaat uit het ontwikkelen van een nieuw business model voor een windturbine waarvan de elektriciteit ter plaatse direct wordt omgezet naar andere bruikbare vormen van energie", zo laat de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen weten. De stichting zet hiervoor 126.000 euro in.

Men gaat voor Sint Philipsland onderzoeken of, als de capaciteit van het net niet toereikend is om naar inwoners te transporteren, de elektriciteit ter plaatse omgezet kan worden naar andere energiesoorten zoals warmte of duurzaam gas. "Zo kan een dure verzwaring van het elektriciteitsnet voorkomen worden", legt men uit.

"In het plan wordt onderzocht welke omzetting het best past, maar ook welke economische en sociale obstakels overwonnen moeten worden om het idee tot een succes te maken. Het onderzoek gaat bruikbare informatie opleveren voor het produceren van duurzame elektriciteit in met Sint Philipsland vergelijkbare gebieden in Zeeland", zo belooft men. Initiatiefgroep Dorpsmolen Sint Philipsland reageert verheugd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief