Molenaar Julian de Jonge vult zijn dag anders in nu de Open Monumentendag niet doorgaat
Julian aan het werk bij de molen in Flupland
Julian aan het werk bij de molen in Flupland (Foto: Julian de Jonge)

Molenaar Julian de Jonge vult zijn dag anders in nu de Open Monumentendag niet doorgaat

Julian de Jonge


Julian de Jonge, vrijwillig molenaar van de Standerdmolen in Sint-Annaland, vult zijn dag anders in nu de Open Monumentendag niet doorgaat. Julian die is geboren in Flupland maar al heel wat jaartjes in Stalland woont, is verantwoordelijk voor het laten draaien van de molen. Ook laat Julian af en toe de molen draaien op Sint-Philipsland.

Normaal gesproken is de Standerdmolen op Monumentendag nooit een hele dag open. Julian vertelt hierover: "Ik ben maar alleen op de molen en hele dag bezoekers is heel intensief. Je laat op zo een dag het complete plaatje zien. Soms maal ik wat tarwe, maar meestal is het gewoon draaien. Maar ja als er geen wind staat, sta je stil". Volgens Julian is de molen de trots van Stalland. "Ze bouwen de molen nu helemaal in. De meeste mensen hebben geen idee wat dat voor de windvang doet. Maar als ze de molen ineens weg zouden halen, denk ik dat alle Stallanders op de barricade gaan protesteren", vertelt Julian.

Julian zelf is ook gek op de molen. Hij is op dit moment zelfs bezig om de molen tot in detail op schaalmodel na te bouwen. Maar gewoon het beheer van de molen vindt Julian al geweldig. "Je speelt altijd met de natuur, maar ook met een eeuwenoud monument. Alles kraakt en piept, dat zie je niet bij iedere molen. Om daar de regie te mogen hebben dat is gewoon heel interessant", aldus Julian de Jonge.

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief