Foto: Privébezit

Tholen schiet Limburg te hulp

ANNA JACOBAPOLDER - De inwoners van het eiland Tholen schieten massaal de gedupeerden in het ondergelopen Limburg te hulp. Er worden spullen ingezameld, opgeslagen en vervolgens vanaf het eiland Tholen met vrachtwagens en busjes naar het rampgebied gebracht. Joop Schot en Jolanda Loup coördineren de hulpactie vanaf het eiland. We spraken Jolanda die momenteel vakantie heeft en haar vrije dagen inzet om zoveel mogelijk hulp te bieden.


Waar de meeste mensen in hun vakantie momenteel genieten van het prachtige weer, is Jolanda Loup uit Anna Jacobapolder vooral met heel andere dingen bezig. 

Winkel

Ze zette een hulpactie vanaf het eiland Tholen voor Limburg op. “Ik heb echt iets met het zuiden van het land en dan met name Limburg. Het prachtige landschap, de vriendelijke mensen... Het is gewoon afschuwelijk om te zien hoe de situatie momenteel daar is en hoe ontredderd de inwoners zijn. Dan wil je iets doen. Het verzamelen van spullen is dan het meest voor de hand liggend. Die mensen zijn zoveel spullen kwijt geraakt en er is zoveel onbruikbaar geworden. Ze kunnen ook niet even naar de winkel, want die staan ook onder water en naar winkel elders kun je ook gezien de staat van de wegen”, zo schetst Jolanda de situatie. 

Geen kleding 

Ze werd door een kennis, die elders met een hulpactie bezig is, gevraagd om op Tholen de inzameling te coördineren. “Dan zeg je natuurlijk ja. Ik heb momenteel twee weken vakantie dus ik kan dit regelen. Hiermee ziet mijn vakantie er wellicht anders uit dan ik had verwacht, maar dat is nu eenmaal zo. Ik ben blij dat ik iets kan doen”, zegt ze. Jolanda kreeg de hulp van Joop Schot en samen schatten zij in welke spullen er (nog) nodig zijn en zorgen ze dat dit naar Limburg wordt gebracht. “Momenteel is er geen behoefte meer aan kleding. We hebben al heel veel kleding mogen ontvangen, want veel Tholenaren zijn al hun kledingkast ingedoken om zo te kunnen helpen. Daarnaast staan in Limburg vooral de kelders en de eerste verdieping onder water. Kledingkasten staan doorgaans natuurlijk op de eerste verdieping dus die vraag is niet zo groot.”

Voedsel

Jolanda heeft wel vanuit het rampgebied vernomen dat er veel vraag is naar verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en schoonmaakspullen zoals emmers en trekkers. “Ook scheppen, dweilen en bezems zijn hard nodig om de rommel op te ruimen. Daar is een groot tekort aan. De winkels zijn gesloten en de mensen kunnen ook niet naar elders om iets te kopen. Ze zijn afhankelijk van wat er vanuit de rest van het land gebracht wordt. Daarom is eten ook van harte welkom. Het gaan dan om lang houdbare producten die buiten de koeling bewaard kunnen worden. Veel koelkasten zijn kapot of er is nog geen elektriciteit. Dat zijn allemaal dingen om rekening mee te houden.”

Vanuit Tholen wordt er hartverwarmend gereageerd op de oproepjes die Jolanda en Joop tot op heden op social media plaatsten. “Er zijn echt al heel veel spullen gebracht. Mijn woonkamer stond al snel vol dus gelukkig kunnen we nu ook terecht bij het Praethuus. Daar kunnen mensen ook de spulletjes heenbrengen. Dat is van 10.00 tot 22.00 uur open. We proberen er zoveel mogelijk te zijn om de mensen te woord te staan, maar anders kunnen ze de hulpmiddelen daar achterlaten. Zo gauw er een busje of vrachtwagen gevuld is, worden de spullen weer naar Limburg gebracht. We hopen dat mensen die dat willen doen zich melden, evenals bedrijven die bijvoorbeeld voedsel of iets anders zouden willen sponsoren.” 

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief