Afbeelding
Foto: IMAN FASE

Het is de week van de openbare scholen!

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Van 21 maart tot en met 25 maart laten leerlingen, leerkrachten, directeuren en bestuurders zien waar het openbaar onderwijs voor staat. Ook Tholen heeft maar liefst acht openbare scholen variërend van 43 tot 170 leerlingen. Maar hoe onderscheidt het onderwijs daar zich?

Er zijn op Tholen openbare en bijzondere scholen. Bijzondere scholen geven les op basis van godsdienst, levensovertuiging of een visie op het onderwijs. De lessen op een openbare school zijn niet op basis van een godsdienst, ‘maar daar vind je alle geloven samen’, zo zegt Marco Brinkhuis, bestuurder van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Tholen. 

“Het is zeker niet zo dat alleen kinderen met een niet-religieuze achtergrond naar een openbare school gaan. Juist niet. Ik zeg altijd: ‘op een openbare school tref je alle geloven samen, alleen thuis bepaal je wat het ware geloof is. We bereiden de leerlingen voor op een maatschappij die ook niet niet alléén christelijk, katholieke of gereformeerd is’, zo legt Brinkhuis uit. Hij wil dat kinderen op school zo goed mogelijk klaargestoomd worden voor de ‘grote wereld. “Ik heb het gezien bij mijn eigen kinderen toen ze van de basisschool naar een gewone middelbare school gingen. Zij hadden misschien wat te weinig bagage meegekregen voor de grote stad. Het was voor hen echt enorm wennen om ineens te maken te krijgen met zoveel mensen die heel anders leefden en dachten. Los van religie kijken we sowieso naar wat het kind op dat moment nodig heeft, wat er speelt. Dus eigentijds onderwijs. Bij ons geen krijtbord, want we leven in een wereld die steeds digitaler wordt. Samen leven en samen leren staat bij ons centraal, samen werken is het kernwoord. In een hele kleine kern, is een school van 43 leerlingen voldoende. Onze leerlingenaantallen zijn stabiel, daar zijn we blij mee.”

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief